Gastronomia are un rol cheie în turismul din satele săseşti din Transilvania
Cei care vin să facă o plimbare pe dealurile împădurite ori să doarmă în casele vechi sunt cuceriţi de gustul dulceţii de ardei iute. Atât de apreciată inclusiv de Prinţul Charles. Borcanele cu preparatul special sunt comandate şi din Marea Britanie.
De Redactia Observator la 17.10.2018, 09:08Cei care vin să facă o plimbare pe dealurile împădurite ori să doarmă în casele vechi sunt cuceriţi de gustul dulceţii de ardei iute. Atât de apreciată inclusiv de Prinţul Charles. Borcanele cu preparatul special sunt comandate şi din Marea Britanie. Iar turiştii străini nu pleacă de la noi fără acest suvenir.
Nu doar peisajele, ci şi mâncărurile dau savoare acestui loc. În Saschiz, turişti din toată lumea sunt întâmpinaţi cu brânzeturi, carne abia scoasă din afumătoare, pită şi o dulceaţă specială. De ardei iute.
Adrian Murar, producător local: Oaspeţilor mei le recomand să mănânce cu brânzeturi, cărnuri şi le pot folosi şi în mâncăruri, în tocăniţe. Eu, de exemplu, le-am folosit în paste.
Localnicii se laudă cu aceste dulceţuri care ar putea fi un adevărat brand pentru zona din inima Transilvaniei.
Doi soţi scoţieni au venit pe urmele prinţului Charles şi au investit aici 600.000 de euro într-o fabrică în care fac aceste specialităţi doar cu produse din grădinile localnicilor.
Marilena Rus, angajată: Zahărul şi boiaua de ardei care se pune la compoziţie şi trebuie să fiarbă cam 6-7 ore.
Marius Muntean, chef bucătar: Acesta este preparatul pe care l-am făcut. Muşchileţ de porc cu ghimbir şi orez. Este o delicatesă şi-n acelaşi timp şi săţioasă. Este un aport foarte bun al gusturilor. Este un preparat care se foloseşte în sezonul acesta, mai rece.
Ardeiul iute creşte imunitatea, este un bun remediu pentru hipertensiunea arterială şi contribuie la scăderea colesterolului, spun medicii. Studiile au mai arătat că ardeiul iute - simplu sau în dulceaţă - scade riscul de infarct sau de accident cerebral.