Gazdele pot ospăta turişti în propriile case dacă plătesc impozit la stat
Tot ce trebuie să facă este să obţină statutul de punct gastronomic local. Certificatul le permite oamenilor să îşi transforme casele în mici restaurante, iar legea îi încurajează să folosească legume şi produse din curte dar şi să promoveze reţetele tradiţionale.
De Redactia Observator la 26.02.2019, 13:48Tot ce trebuie să facă este să obţină statutul de punct gastronomic local. Certificatul le permite oamenilor să îşi transforme casele în mici restaurante, iar legea îi încurajează să folosească legume şi produse din curte dar şi să promoveze reţetele tradiţionale.
Turiştii care vizitează un sat pot, de acum înainte, să se oprească în casa unui localnic pentru a-şi potoli foamea.
Florin Răşină, aplicant în program: Noi tratăm turiştii ca şi pe membrii familiei. În funcţie de ce îşi doresc, mergem pe patru variante de meniu.
În loc de restaurant se numeşte punct gastronomic local. Este un statut pe care îl poate obţine orice gospodărie suficient de curată pentru a trece testul Autorităţii Sanitar Veterinare.
Dorin Enache, director DSVSA Braşov: Un punct gastronomic local reprezintă o afacere de familie. Un meniu destul de restrâns, dar care să aibă patina locului şi, nu în ultimul rând, respectarea condiţiilor de igienă şi de ospitalitate.
Florin Răşină este primul braşovean care a cărui casă a intrat pe harta turismului ca punct gastonomic local.
Florin Răşină, aplicant în program: În cazul nostru toată familia este implicată. Noi am lucrat în turism, soţia mea la fel şi am vrea să fim cât mai naturali şi cât mai aproape de realitate cu produsele naturale.
Gospodarii care vor să pornească o astfel de afacere sunt încurajaţi să folosească ingrediente din propria curte. În bucătărie, însă, trebuie să respecte norme de retaurant. Să aibă părul acoperit şi un şort curat. De asemenea, bucătarul trebuie să-şi schimbe hainele în care a gătit atunci când serveşte mâncarea turistului.
Florin Răşină, aplicant în program: Sunt foarte încântaţi că văd şi paşii pe care îi facem înaintea punerii preparatului pe masă.
Dorin Enache, director DSVSA Braşov: El trebuie să atragă, el trebuie să spună o poveste, o poveste legată de un specific local, de o tradiţie gastronomică locală, pentru că ăsta este, de fapt, aspectul de bază.
Gazdele nu trebuie să aibă diplomă de bucătar si nici atestat pentru comercializarea produselor alimentare, ca în cazul restaurantelor.