Ghid de supravieţuire, lansat la 41 ani de la marele cutremur. Cum arată rucsacul care-ţi poate salva viaţa
La 41 de ani de la marele cutremur, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă a lansat un ghid pentru a ne învăţa cum să reacţionăm în caz de dezastre.
De Redactia Observator la 01.03.2018, 21:11La 41 de ani de la marele cutremur, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă a lansat un ghid pentru a ne învăţa cum să reacţionăm în caz de dezastre. Sunt sfaturi preţioase, chiar dacă vorbim despre cutremur, inundaţie, viscol, furtună sau alunecări de teren.
Ca să ştiţi ce trebuie să faceţi în toate situaţiile de urgenţă în care vă puteţi găsi, trebuie să accesaţi ghidul de supravieţuire. Cel mai important element este un rucsac, care trebuie să conţină lucruri care ne pot ajuta să supravieţuim izolaţi chiar până la 5 zile.
Rucsacul trebuie să fie mic şi practic. În el să încapă alimente neperisabile, o sticlă cu apă, indispensabilă, o pătură pentru atunci când situaţie de urgenţă ne prinde pe timp de iarnă, o baterie externă încărcată şi cu fir, o lanternă nu doar pentru a vedea unde suntem, dar şi pentru a semnaliza poziţia noastră, şi un fluier, FIU, funcţional, bineînţeles. O astfel de geantă trebuie să stea într-un loc uşor accesibil pentru momentul în care un cutremur, spre exemplu, ne prinde în casă.
Un astfel de ghiozdan ar fi bine să-l aveţi şi în maşină. În România drumurile se închid în fiecare an din cauza viscolului puternic.
În caz de ger sau viscol trebuie să avem mese regulate şi să ne hidratăm. Dacă este neapărat necesar să facem un drum cu maşina, să anunţăm pe cineva, din timp unde vrem să ajungem. În cazul în care ne-am înzăpezit, pentru că se întâmplă, pornim maşina 10 minute la fiecare oră. În acest fel nu rămânem fără baterie, păstrăm căldura şi economisim combustibil. Asta pentru că nu ştim niciodadă când vom fi găsiţi.
RAED ARAFAT, secretar de stat MAI:
Un pas înainte pentru pregătirea populaţiei. Rolul nostru este să fim pregătiţi şi avem responsabilitatea să fim pregătiţi.
În ghidul pentru situaţii de urgenţă găsiţi sfaturi chiar şi pentru situaţiile de violenţă domestică. Toate le puteţi accesa online, la rubrica specială a departamentului pentru situaţii de urgenţă: fiipregătit.ro