Cinci fetiţe pasionate au demonstrat că pot face performanţă la gimnastica ritmică pe cal
Toată lumea a urmărit măcar un concurs de gimnastică ritmică. De asemenea, toată lumea a admirat măcar o dată măiestria unui jokeu. Există însă un sport care îmbină abilităţile extraordinare ale gimnaştilor cu eleganţa şi echilibrul unui sportiv călare.
De Redactia Observator la 30.07.2019, 16:36Toată lumea a urmărit măcar un concurs de gimnastică ritmică. De asemenea, toată lumea a admirat măcar o dată măiestria unui jokeu. Există însă un sport care îmbină abilităţile extraordinare ale gimnaştilor cu eleganţa şi echilibrul unui sportiv călare.
Se numeşte voltijă şi pare extrem de complicat. Câteva fetiţe din Oradea sunt însă hotărâte să demonstreze că pentru ele este "o joacă de copil".
Împreună şi separat, 5 fetiţe pasionate de gimnastică au descoperit că pot face performanţă călare. Cele mai multe dintre ele au început antrenamentele acum un an, iar rezultatele nu au întârziat să apara.
Participantă: La individual am luat locul intai si la duo am luat tot locul intai. La toate am luat locul intai, noi venind de la gimnastica ritmica avem mobilitate ceea ce ceilalti nu au.
Mama Serenei, participantă: Rezultatele au fost foarte bune de la inceput de parca asta au facut tot timpul. Asa inima cat un purice, emotii, dar fetele se descurca, cred ca noi parintii suntem mai speriati, dar fetele se descurca foarte bine.
Fostele gimnaste au deprins imediat tehnica acrobaţiei călare. Chiar şi aşa, emoţii au şi le folosesc constructiv.
Daciana Sabău - președinte club echitație: Dintre sportivii care practica sporturile ecvestre voltijorii sunt cei mai viteji. Trebuie sa aiba si abilitati de gimnasti, trebuie sa aiba si simtul echilibrului, trebuie sa aiba forta, prezenta de spirit, viteza de reactie si categoric o sincronizare perfecta cu calul aflat in mers.
Voltija nu este însă doar despre acrobaţie, ci şi despre relaţia cu calul şi personalitatea lui. De aceea fetiţele încearcă să devină prietenele partenerului de concurs.
În acest moment, cursurile de voltijă pentru aceste sportive sunt gratuite, mai ales că fetele sunt hotărâte să facă performanţă. Părinţii însă trebuie să investească în echipamentul special şi tot ei suportă costurile participării la concursuri.
Părinte: Sunt anumite costuri, dar fiecare parinte daca isi doreste pentru copilul lui ceva nu este un sport pe care sa nu si-l permita un parinte.
Cluburi de voltijă există în mai multe localităţi din vestul ţării.