"Glamping-ul" este cel mai nou trend din turism
Pentru cei care vor să petreacă vacanţa în mijlocul naturii, dar în acelaşi confort ca la hotel au apărut corturile de lux. Într-un astfel de camping din Munţii Retezat turiştii au paturi mari şi comode, încălzire şi o privelişte de vis. Conceptul poartă numele de "glamping".
De Redactia Observator la 26.09.2019, 21:15Pentru cei care vor să petreacă vacanţa în mijlocul naturii, dar în acelaşi confort ca la hotel au apărut corturile de lux. Într-un astfel de camping din Munţii Retezat turiştii au paturi mari şi comode, încălzire şi o privelişte de vis. Conceptul poartă numele de "glamping", e foarte popular în Occident şi în ultimii ani a prins teren şi în România.
În mijlocul munţilor, fără semnal la telefon sau acces la internet, turiştii se bucură de linişte. În Poiana Valea Iarului din Parcul Naţional Retezat, din corturi aud doar foşnetul pădurii şi răpăitul ploii. Câteodată primesc şi vizite neaşteptate.
Un turist spune că "acum câteva momente am văzut un mistreţ, am văzut o ciută. Deci, e un loc virgin, un loc deosebit".
Este locul unde confortul face casă bună cu natura. Fiecare cort este aşezat pe o punte de lemn, are curent electric şi căldură. De altfel, înăutru te simţi ca într-o cameră de hotel. Toaletele și dușurile sunt însă la comun, dar turiştii nu par deranjaţi.
Un turist spune că "este o locaţie unică, din punctul meu de vedere, cu un concept atipic, unde puteţi găsi relaxare, linişte" şi este completat de o turistă care precizează că "se poate spune că este un camping de lux, într-un cadru de poveste şi chiar este o experienţă de neuitat".
Adrian Pătruţoiu, proprietarul campingului: Am încercat, având în vedere că de la an la an pretenţiile fiecăruia cresc, să îmbinăm cumva confortul hotelului cu natura. Totul a fost pe construcţie de piatră, fără fundaţie, totul construcţie de lemn, prietenoasă cu natura
Ziua, turiştii pot face trasee montane, pot vizita peşterile din Masivul Retezat, iar după drumeţii, la câţiva kilometri de camping, la pensiunile din Straja, pot încerca mâncărurile zonei.
Sanda Moroşan, proprietară pensiune: Îi întâmpinăm cu pomana porcului pregătită de noi, zacuscă, murături, dulceţuri, deserturi. Astăzi, de exemplu, facem zacuscă de hribe şi facem dulceaţă de merişor
Pe înserat, poiana pare desprinsă dintr-un basm. Printre brazii înalţi, corturilor luminate par nişte licurici uriaşi.
Pentru o noapte de cazare aici, turiştii plătesc 300 de lei.
Conceptul de camping de lux a primit şi un nume, "Glamping", şi este un trend la nivel mondial. De câţiva ani a început să ia avânt şi la noi. Astfel de campinguri puteţi găsi în apropiere de Tuzla, lângă Bran sau în Maramureş.