Globurile şi brăduţii de ciocolată, cel mai dulce cadou de Crăciun
Luna decembrie vine cu muncă din plin pentru ciocolatieri. Pentru că luna cadourilor înseamnă şi dulciuri din abundenţă, în laboaratoarele unde se produc delicioasele figurine de ciocolată nimeni nu are timp de odihnă.
De Redactia Observator la 23.12.2019, 17:44- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Luna decembrie vine cu muncă din plin pentru ciocolatieri. Pentru că luna cadourilor înseamnă şi dulciuri din abundenţă, în laboaratoarele unde se produc delicioasele figurine de ciocolată nimeni nu are timp de odihnă. Fie că decorează brăduţi de ciocolată, fie că îşi folosesc toată migala pentru a construi moşi sau oameni de zăpadă, angajaţii spun că nu se satură niciodată de bunătăţile care ies din mâinile lor.
Când toată lumea împodobeşte brazi, în acest laborator se împodobesc brăduţi de ciocolată. Evident, tot cu ciocolată.
În paradisul gurmanzilor, angajaţii muncesc de zor pentru a termina comenzile dedicate Sărbătorilor. Şi nu este treabă uşoară, pentru că în luna cadourilor toată lumea vrea şi un dar dulce.
Ionuţ Margalina, director Ciocolaterie: Comparativ cu lunile precedente, se triplează ciocolata produsă şi vândută în acelaşi timp. Este luna cadourilor şi, bineînţeles, luna ciocolatei. Anul acesta s-a pus foarte mult accent pe decoraţiuni de ciocolată, globuleţe, Moşi Crăciuni, oameni de zăpadă şi, bineînţeles, praline de ciocolată cu diferite umpluturi de sezon, ghimbir, scorţişoară, portocală, turtă dulce, umpluturi reprezentative pentru perioada de iarnă
Pentru cei care vor să-l aştepte pe Moş Crăciun cu un brad decorat ca în poveşti, există şi opţiunea globurilor de ciocolată. Create în culorile specifice sărbătorilor de iarnă, decoraţiunile inedite au şi un regim special. Mai ales că, spun specialiştii, ciocolata adevărată este extrem de sensibilă la căldură.
Raluca Margalina, ciocolatier: Cum poziţionăm brăduţul cu ciocolată ca să nu se pălească? Brăduţul trebuie să stea într-un loc mai rece, într-un hol, pe o terasă, pentru a nu se topi globuleţele de ciocolată. Ciocolata adevărată cu cât este mai bună calitativ, cu atât se topeşte mai repede aşa că trebuie să avem puţină grijă ca să păstrăm decorul intact
Globurile de ciocolată adevărată le pot aşadar înlocui cu succes pe cele de sticlă, singura condiţie este păstrarea unei temperaturi scăzute, asta pentru că untul de cacao, cel care stă la baza deliciosului desert, se topeşte imediat.
Pentru mulţi, ciocolata este şi o declaraţie de iubire.
Mai mult decât în orice altă perioadă, ciocolatierii se întrec în a oferi clienţilor arome cât mai speciale. Cele mai căutate rămân însă sortimentele de ciocolată simplă şi cu alune.
Cu toate că recunosc că sunt încântaţi de ciocolată, românii nu mănâncă foarte multă: doar un kilogram şi jumătate pe an faţă de eleveţieni care mănâncă şi 10 kilograme de ciocolată în 12 luni.