Goji, cultură nouă în pământ românesc
Deşi fermierul român pare că are tendinţa de a rămâne fidel agriculturii clasice care este mai sigură şi cultivă zeci de hetare cu grâne, iată că în pământul românesc îşi fac loc şi alte plantaţii.
De Redactia Observator la 26.08.2014, 13:40Deşi fermierul român pare că are tendinţa de a rămâne fidel agriculturii clasice care este mai sigură şi cultivă zeci de hetare cu grâne, iată că în pământul românesc îşi fac loc şi alte plantaţii.
Un bărbat din Ialomiţa cultivă. goji! Un fruct care provine din Tibet dar care, cu multă migală şi răbdare, prinde rădăcini şi în ţara noastră. Omul se mândreşte cu o cultură bio care se întinde pe un hectar.
Timp de doi ani, domnul Cristi n-a lăsat sapa din mână. A avut grijă de cultură ca de proprii copii. N-a fost uşor, însă.
Au avut curaj şi au riscat. Au pus la bătaie, iniţial, aproape şase mii de euro. Au cumpărat seminţe din străinătate şi le-au sădit în pământ românesc.
Roadele muncii lor se vor vedea abia peste câţiva ani. Dar domnul Cristi şi cumnatul lui au răbdare şi se declară mulţumiţi deja.
Considerat "fructul tinereţii", această plantă originară din Tibet, de la poalele munţilor Himalaya, are mai multe proprietăţi. Şi de aceea, fructul este foarte căutat.
Nivelul lor de antioxidanţi este strivitor mai mare decât la orice fruct sau legumă din lume.
La fel de benefică este şi cătina. La câţiva kilometri distanţă, tot pe un câmp din localitea ialomiţeană Iazu, un alt cultivator are grijă de fructele mici şi portocalii.
Bogdan a iniţiat afacerea împreună cu părinţii lui. Seminţele le-a cumpărat din Bistriţa-Năsăud.
Cei doi cultivatori speră să aibă profit, cât de curând. Fructele de goji dar şi cele de cătină sunt foarte căutate atât în ţară, cât şi în străinătate şi sunt plătite cu un preţ pe măsură.