OBSERVATOR SPECIAL: Gradinita de catei, raiul patrupedelor
Ce isi ia romanul dornic de un animal de companie? Traditionalul caine sau traditionala pisica. Abia dupa ce devine stapan de animal realizeaza la ce s-a inhamat. Unii au rabdare pana cand prietenul patruped creste si invata randuielile casei. Altii prefera sa-i duca la gradinita, ca pe copii, unde sa fie invatati disciplina si manierele elegante.
De Redactia Observator la 05.04.2013, 20:58Giumbuslucurile lui Mocs ar putea face invidios orice companion, indiferent ca are patru sau doua picioare. E mereu agitat si pus pe harta. De aceea i se mai spune si Racheta. Nu-l deranjeaza, atata timp cat este in mijlocul atentiei. Dar stapanul lui nu i-o poate oferi mereu. Asa ca, atunci cand este plecat, ca sa nu-l lase singur acasa, il duce la o gradinita. de catei. Aici are parte de o companie selecta.
Si Gitano se poate lauda cu ceva trucuri. Plus ca, la gradinita de catei, el este vedeta si nu stapanul sau, Pepe. In ceea ce-l priveste pe Aki, marea lui calitate este tandretea.
In gradinita de catei, animalele sunt cazate, hranite, iar - daca stapanul doreste - sunt chiar dresate. Si nu sunt singurele avantaje pe care le prezinta un astfel de centru. “Mancarea costa de la cinci lei la 20 de lei kilogramul. Per ansamblu, un vaccin anual, care costa undeva la 100 de lei, odata pe an, deparazitarea interna, externa care poate duce la 50 de lei pe luna”, a declarat medicul veterinary Robert Mocanu.
Ingrijirea unui animal de companie nu este extraordinar de costisitoare, dar nu se rezuma doar la bani. “Daca nu e scos la plimbare, nu e alergat, macar o jumatate de ora cu mingiuca pe strada, nu e frecat, mai pe romaneste cu dresaj, culcat, sezi, toata aceasta energie va rabufni pe undeva”, a mai explicat veterinarul.
Ca va rabufni, e mai mult decat clar! Altfel nu am auzi pe nimeni ca are un caine care i-a distrus mobila, i-a ros covoarele, pantofii si chiar cablurile electrice de prin casa. “Stapanii ajung astfel sa se frustreze si in final, bietul caine este dat la o parte”, a adaugat Mocanu.
Iar ca sa nu se ajunga la asa ceva, stapanii care vor sa-si educe animalele si sa le tina ocupate, le aduc la gradinita.
Labus a avut norocul sa gaseasca un stapan milos si grijuliu. Chiar daca nu are foarte multi bani, stapana lui l-a luat sub ocrotire impreuna cu inca doi frati de suferinta. Nu putine au fost cazurile in care doctorul Dan Lescai a fost nevoit sa intervina. “Cateii, pisicutele, animalele de companie sunt membrii cu drepturi de pline ai unei familii. Neplacerea poate fi doar o abordare a cuiva care, in momentul in care a achizitionat un animal, nu era complet pregatit de a face fata provocarilor respective”, a spus medicul veterinar Dan Lescai.
Iar dupa numarul mare de animale abandonate pe care le gasim la colt de strada, probabil, suntem din ce in ce mai putin pregatiti sa fim fericiti.