Gripa ar putea închide şcolile şi grădiniţele din Bucureşti
Gripa a ucis până acum 25 de oameni - cinci în ultimele 24 de ore. Şi ar putea închide şcolile din Bucureşti. Inspectoratul Şcolar recomandă suspendarea cursurilor dacă cel puţin trei elevi dintr-o clasă se îmbolvănesc, în trei zile.
De Redactia Observator la 21.01.2019, 20:05Gripa a ucis până acum 25 de oameni - cinci în ultimele 24 de ore. Şi ar putea închide şcolile din Bucureşti. Inspectoratul Şcolar recomandă suspendarea cursurilor dacă cel puţin trei elevi dintr-o clasă se îmbolvănesc, în trei zile. Sau dacă rata de absenteism depăşeşte 20%. Sunt măsuri luate doar la nivelul capitalei.
În ţară, de la centru, nu au venit recomandări oficiale. În şcolile în care nu există nici săpun, şi nici apă curentă, Ministrul Educaţiei recomandă şerveţelele umede. Iar de la Sănătate vine un alt sfat: triaj epidemiologic la sânge, în unităţile de învăţământ, făcut chiar şi de cadrele didactice.
Şase copii dintr-o grădiniţă din Buzău au fost diagnosticaţi cu gripă. În grupa respectivă, din cei 27 de preşcolari, doar 3 au venit la ore. Iar în total, din cei 247 înscrişi, peste jumătate au stat acasă.
Ar putea fi declarat focar, după ce sunt gata rezultatele analizelor. În Bucureşti, s-ar putea lua măsuri şi mai dure. Inspectoratul avertizează că, în şcolile şi grădiniţele care au mai mult de trei copii bolnavi într-o clasă, ar trebui suspendate cursurile. Iar dacă rata absenteismului depăşeşte 20% în total, atunci şcoala va fi închisă.
Până să ia o decizie la nivel naţional, ministrul Educaţiei le recomandă elevilor să se dezinfecteze cu şerveţele umede.
Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei: N-as deroba nici părinţii de ceea ce trebuie să le spună copiilor. Să aibă o batistă, un pachet de şerveţele de unică folosinţă în buzunar, să se spele pe mânuţe.
Un plan mai greu de pus în practică în mediul rural. Acolo unde 2000 de şcoli au toaleta în curte. Şi unde profesorii se declară depăşiţi de criză.
Prof. dr Ionescu, directorul Şcolii Sfântul Vasile: Măsurile pe care le-am luat nu sunt total suficiente pentru că fiind amestecul celor mici cu cei mai mărişori, de obicei hârtia nu prea ţine, săpun lichid mai puţin, încercăm să facem în aşa fel încât să fim apropae de perfecţiune.
Mariana Bârca, asistent medical la o şcoală din Constanţa: Intrăm la clase şi anunţăm despre pericolul care poate fi gripă şi atunci copiii care sunt cu probleme de sanatate sa meraga acasa, mai triem din ei. Daca eu gasesc un copil cu o problema de sanatate, pot sa-l trimit acasa.
Laura Orăşteanu, învăţătoare: La şedinţele cu părinţii de la început am stabilit regulile de igienă personală.
În cazul în care copiii nu se simt bine, părinţii sunt obligaţi să îi ţină acasă. Iar dacă medicul şcolar observă semne ale bolii contagioase, cei mici sunt ţinuţi sub supraveghere şi trimişi, mai apoi, la medicul de familie. Se pot întoarce în colectivitate doar dacă au obţinut avizul epidemiologic de acolo.