Guvernul pregăteşte noi taxe, tăieri salariale şi concedieri în masă
Guvernul anunţă măsuri de austeritate! Sute de directori şi secretari de stat din instituţiile publice vor fi concediaţi. În cel mai bun caz, unii dintre ei vor fi relocaţi şi trimişi să calculeze pensiile. În plus, se vor tăia şi sporurile pentru condiţii de muncă, iar angajările vor fi blocate.
De Redactia Observator la 01.08.2019, 20:05Guvernul anunţă măsuri de austeritate! Sute de directori şi secretari de stat din instituţiile publice vor fi concediaţi. În cel mai bun caz, unii dintre ei vor fi relocaţi şi trimişi să calculeze pensiile. În plus, se vor tăia şi sporurile pentru condiţii grele de muncă, iar angajările vor fi blocate. Există însă şi ministere unde angajaţii pot sta liniştiţi: Internele, Educaţia şi Sănătătea. Analiştii spun că e primul semn concret că nu mai sunt bani la buget.
Ordonanţa Haiduciei trimite acasă mulţi directori din instituţiile statului. În organigramă, funcţiile de conducere vor ocupa doar 12 % din numărul total de angajaţi.
Guvernul anunţă tăieri de personal, dar specialiştii susţin că măsura aduce economii insignifiante
Excepţie fac Ministerul Sănătăţii, al Educaţiei şi de Interne. Aparatul este, însă, mult mai încărcat de atât, spun analiştii.
Radu Soviani, analist economic: Dacă ar fi să se taie din posturi, ar trebui să se taie din tot, de peste tot. Cu siguranţă din ministere. Din ministerul de Finanţe funcţionari, din Guvern. Chiar şi din Ministerul de Interne ar trebui să se taie
Vor fi funcţionari care vor fi trimişi să calculeze pensii. Se anunţă şi eliminarea sporului de condiţii grele şi vătămătoare care ajunge acum la 15% din salariu.
Oamenii de rând consideră măsura binevenită. O persoană spune că "nu se muncea deloc şi se luau bani degeaba", iar o alta spune că "din punct de vedere al felului în care funcţionează instituţiile, aşa din exterior, ca cetăţean plătitor de taxe, nu sunt mulţumită din niciun punct de vedere de modul în care îşi fac treaba".
În fiecare minister din România lucrează, în medie, 4 secretari de stat. La fel şi la Ministerul Afacerilor Interne, de aici de unde ar putea pleca acasă doi dintre ei, alături de echipele din subordine.
Pe de altă parte, la Ministerul Transporturilor sau la Ministerul Finaţelor Publice lucrează câte şase secretari de stat. La fel, jumătate dintre ei ar putea părăsi aceste posturi.
România are peste 100 de secretari de stat.
Radu Soviani, analist economic: Din punctul meu de vedere, 100 de secretari de stat raportat la un exces de 300.000 de oameni în adminsitraţie este nimic, este praf în ochi. Ei au nevoie de două miliarde de euro, deci măsurile sunt insuficiente şi sunt primele manifestări că nu mai ştiu ce să facă cu bugetul
Impactul imediat ar însemna o economie de 4 milioane de lei.
Radu Muşetescu, profesor de economie: Toate aceste funcţii le poţi reformula sau restructura în aparatul public administrativ. Eu nu cred că va avea un efect negativ asupra operării acestor instituţii publice
Veşti proaste sunt aduse şi de rectificara bugetară. Mai multe ministere-cheie pierd bani. Transporturile, care nu au cheltuit banii alocaţi pentru autostrăzi, Educaţia, pentru proiectul eşuat cu table interactive, şi Sănătatea sunt principalele vizate pentru tăieri.
Vor beneficia de fonduri Administraţia Prezidenţială, Ministerul Dezvoltării şi Fondul de Mediu, pentru taxa auto.
Partenerii de guvernare contestă proiectul.
Varujan Vosganian, vicepreşedinte ALDE: Noi sperăm ca până luni ministrul Finanţelor să ne prezinte o formulă de rectificare care să ţină seama şi de opţiunile noastre care, până la urmă, sunt fireşti, dat fiind că un buget trebuie să urmeze un anumit tip de politici publice
Proiectul de rectificare bugetară va ajunge pe masa Guvernului pe 5 august.