Guvernul are planuri mărețe pentru Educație. Promite mii de euro pentru fiecare profesor din mediul rural
Guvernul vrea să revoluţioneze învăţământul prin scenarii de necrezut. Promite mii de euro pentru fiecare profesor din mediul rural, prime de instalare generoase şi câte şase salarii medii pe economie la pensionare. Este un proiect adoptat prin memorandum, în şedinţa Executivului.
De Redactia Observator la 30.11.2018, 14:20Guvernul vrea să revoluţioneze învăţământul prin scenarii de necrezut. Promite mii de euro pentru fiecare profesor din mediul rural, prime de instalare generoase şi câte şase salarii medii pe economie la pensionare. Este un proiect adoptat prin memorandum, în şedinţa Executivului.
La o sută de ani de la Marea Unire şi la aproape trei decenii de la Revoluţie, Executivul pregăteşte o mobilizare generală într-un domeniu vital pentru orice ţară: educaţia. Şi începe cu o serie de promisiuni.
Viorica Dăncilă: Creşterea sumelor destinate finanţării educaţiei cu cel puţin 15 la sută anual faţă de bugetul anului precedent. Cadrelor didactice cu o vechime în muncă de minimum 30 de ani li se acordă la pensionare şase salarii medii brute pe economie.
Guvernul promite beneficii şi pentru profesorii de la ţară. În primă fază, o sumă de 5 mii de euro pentru construirea sau pentru modernizarea unei locuinţe, iar dacă se vor titulariza in mediul rural, ar putea primi şi o prima de instalare în cuantum a 3 salarii medii brute pe economie.
Oneț Gheorghe, profesor de sport la Școala Gimnaziala Roșiori: Ar fi ca şi o gură de aer pentru noi. Sperăm doar să fie lucruri adevărate. Sunt multe şcoli, printre care şi cea la care predau unde este mare, mare nevoie de materiale.
Angajaţilor din învăţământ li se mai promit crearea unui cont unic pentru universităţi şi acordarea unei garanţii de stat de 80% pentru creditele imobiliare.
Ecaterina Andronescu, Ministrul Educaţiei: Vrem să auzim lucruri care să placă urechii, vrem să vedem lucruri care să ne facă plăcere, trebuie să investim mai mult în educaţie. Discuţiile acestea au fost, fără îndoială, cu ministrul Finanţelor, care s-a angajat că va respecta angajamentele.
Angajamente la care oficialii au multe restanţe. Până acum nu s-au găsit soluţii la probleme grave: de exemplu, aproape 2.500 de instituţii de învăţământ au toalete în curte şi 3.800 de şcoli şi grădiniţe funcţionează fără autorizaţie ISU.
Iuliana Soare, profesoară: Este nevoie de stimulente care sa te aduca in situatia sa iti exerciti profesia asa cum trebuie si cred ca toate sunt menite sa ne dezvoltam ca tara si sa intram si noi in randul lumii europene.
Acordul a fost adoptat prin memorandum în şedinţa solemnă de ieri de la Alba Iulia.