Hotelierii caută soluţii iarna pentru sezonul estival. Este criză de personal pe litoral
Suntem în plină iarnă, dar hotelierii şi managerii de restaurante de la malul mării îşi fac griji pentru la vară. Sezonul estival următor le va da mari bătăi de cap, deoarece nu mai are cine să muncească pe litoral.
De Redactia Observator la 15.12.2018, 12:50Suntem în plină iarnă, dar hotelierii şi managerii de restaurante de la malul mării îşi fac griji pentru la vară. Sezonul estival următor le va da mari bătăi de cap, deoarece nu mai are cine să muncească pe litoral. Pur şi simplu nu mai sunt oameni. Criza de personal a pus deja lacătul pe unul dintre cele mai cunoscute localuri de acolo. Patronii spun că au luat această decizie radicală şi din cauza birocraţiei şi a taxelor care îi sufocă.
Dana Antal, patron restaurant: Eu gătesc, eu fac cumpărăturile, eu car sacii de cartofi, eu răspund la rezervări.
Le face pe toate pentru că are puţini angajaţi. Stă de dimineaţă până seara în restaurantul pe care îl deţine în Constanţa, dar este hotărâtă să-l închidă în februarie. Asta după ce acum doi ani a închis şi terasa din Mamaia. Din 2011, de când a venit din Satu Mare pe litoral, n-a făcut decât să muncească.
Dana Antal, patron restaurant: Am venit cu un ceaun şi am pornit de la o dorinţă mare de a face pentru a promova gastronomia tradiţională.
A făcut-o cu drag, dar acum a obosit. Şi, cum cum nu are pe cine să se bazeze să-i ducă afacerea mai departe, trebuie să tragă obloanele. Criza de personal îi afectează şi pe managerii hotelurilor, care încearcă să găsească soluţii ca să-şi păstreze personalul.
Se plâng însă că taxele pe care sunt nevoiţi să le plătească pentru angajaţi pe timpul iernii sunt prea mari.
Nicolae Bucovală, preşedinte, Organizaţia Patronală Constanţa: Am făcut nenumărate demersuri către Guvern ca o mare parte dintre angajaţi să nu-i mai trecem în şomaj.
Afaceriştii s-au gândit chiar să aducă forţă de muncă dinafară.
Nicolae Bucovală, preşedinte, Organizaţia Patronală Constanţa: Dacă aduci un muncitor din Vietnam sau Thailanda, costurile pt noi ca agent economic sunt enorm de mari.
Merită, însă. Asiaticii sau africanii sunt serioşi şi muncitori. O spun managerii unui complex hotelier pentru care anul trecut au muncit 12 tineri din Etiopia. Şi vor să-i păstreze şi la anul.
Cristina Bîrcu, directorul executiv al unui hotel: O altă variantă a fost să încercăm un pachet atractiv şi pt românii care îşi doresc să lucreze.
Numai că tinerii români preferă navele de croazieră sau hotelurile din străinătate. Nici măcar cei fără slujbă nu par să-şi dorească să lucreze.
AJOFM Constanta a organizat anul acesta 4 cursuri de formare profesionala pentru barman, ospatar, camerista sau receptioner, din aproape 120 de locuri disponibile, s-au ocupat doar 70 de locuri.
Cei cu afaceri în turism încearcă să-şi şcolească personalul. Au înfiinţat două clase, cu 30 de locuri, pentru cameriste şi bucătari.