Ia românească uimeşte întreaga lume prin frumuseţea ei. O doamnă din Mureş reinventează continuu piesa vestimentară
Meşterii populari încearcă să păstreze autenticitatea tradiţiei româneşti, dar şi să ţină pasul cu timpurile. Iar o doamnă din judeţul Mureş reinventează continuu ia românească, lucru apreciat de clienţii ei atât din ţară, cât şi din străinătate.
De Redactia Observator la 10.12.2018, 17:09Meşterii populari încearcă să păstreze autenticitatea tradiţiei româneşti, dar şi să ţină pasul cu timpurile. Iar o doamnă din judeţul Mureş reinventează continuu ia românească, lucru apreciat de clienţii ei atât din ţară, cât şi din străinătate.
Dorina Ferenti are 78 ani de ani. A fost contabilă de meserie, dar coase de când era mică. A luat pentru prima dată în mână acul cu aţă când avea doar patru ani şi jumătate.
Dorina Ferenti: Orice am văzut am conceput de mână şi aşa sunt şi acum, începând de la cusut dantelă, goblen, călim, ii, tot ce e lucru românesc.
Zeci de ii, cu diverese modele şi culori, îmbracă acum întreaga casă a femeii. Mureşeanca a reuşit să ducă renumita ie în toate colţurile lumii. Are comenzi de la artiste de muzică populară, dar şi de la oameni simpli, îndrăgostiţi de portul tradiţional.
Dorina Ferenti: Prima ie pe care am vândut-o, am vândut-o chiar în America.
Reporter: Cum aţi reuşit?
Dorina Ferenti: A venit la primărie la Reghin şi dorea cineva care era plecată din România acolo.
Doamna Ferenti participă la diverse târguri meşteşugăreşti din ţară, dar face ii şi pe comandă. Preţul unei astfel de piese vestimentare porneşte de la 400 de lei şi poate ajunge până la 700 de lei, în funcţie de model şi de lungime.
Dorina Ferenti: Eu la trei dimineaţa mă scol şi cos, dimineaţa. Şi-mi place, nu mă simt obosită.
De câţiva ani, ia românească şi-a recâştigat gloria de altădată. Şi nici marii designeri ai lumii nu le-au trecut cu vederea. Portul popular a ajuns faimos peste hotare în urmă cu aproximativ şapte ani, în momentul în care celebra cântăreaţă Adele a apărut pe coperta unei reviste internaţionale îmbrăcată într-o ie cu motive româneşti, iar toţi criticii de modă au considerat-o atunci o apariţie de neuitat.
Ia romaneasca a fost si ramane o piesa de vestimentatie care uimeste prin frumusetea ei. Iar creatorii populari incearca sa pastreze autenticul, dar si sa mearga mai departe odata cu timpurile. Asa se face ca o creatoare din Mures aduce ia romaneasca in actualitate si in modelele facute de ea se regaseste astgel si culoarea anului 2019.