Icoane vechi de sute de ani, salvate în Centrul de restaurare al Bisericii Ortodoxe din Sibiu
Acolo, patru tinere pasionate şi-au făcut o misiune de credinţă din a reda stralucire obiectelor de cult, afectate din plin de trecerea timpului.
De Redactia Observator la 15.03.2019, 17:07Acolo, patru tinere pasionate şi-au făcut o misiune de credinţă din a reda stralucire obiectelor de cult, afectate din plin de trecerea timpului.
Fiecare icoană este preţuită şi tratată cu maximă atenţie în centrul de restaurare din Sibiu. Acolo ajung icoane vechi de câteva sute de ani, afectate de incendii sau inundaţii, crăpate sau înnegrite de vreme. Cu o precizie medicală, bucată cu bucată sunt readuse la viaţă.
"Uneori cercetatorii au comparat restaurarea cu medicina pentru ca sunt acele investigatii fizice, chimice si biologice folosite inainte iar instrumentarul este imprumutat din medicina" a spus Maria Modi, coordonator Atelier Restaurare
Una dintre cele mai vechi icoane restaurate îl reprezintă pe Sfântul Nicolae. Pentru acest obiect de patrimoniu au fost necesare luni întregi de muncă. Iar emoţia descoperirii a fost enormă.
"Pentru mine este cel mai frumos lucru sa ajung la momentul curatirii, pentru ca dintr-o icoana complet neagra sa jung sa iasa la iveala aceste chipuri si culori minunate" a spus Eliza Toader, restaurator.
Procesul de restaurare nu este doar artă, este şi ştiinţă.
"Am realizat mai multe teste de curatire, cele mai bune rezultate le-am obtinut cu saliva sintetica combinata cu apa monecala" a mai spus Cristina Dăneasa, restaurator.
Colecţia actuală a Arhiepiscopiei Sibiului conţine peste 500 de piese. Cele mai multe sunt icoane pe lemn datate la sfârsitul secolului al XVIII- lea.