Numărul străinilor care vin să se stabilească în România creşte anual
Ne-am obişnuit să vedem tot mai multe bone filipineze în casele românilor, iar pe şantierele ţării - muncitori vietnamezi. Numărul străinilor care vin să se stabilească în România creşte cu fiecare an. Migraţia spre ţara noastră este la cel mai ridicat nivel de la Revoluţie încoace.
De Redactia Observator la 15.11.2018, 14:25Ne-am obişnuit să vedem tot mai multe bone filipineze în casele românilor, iar pe şantierele ţării - muncitori vietnamezi. Numărul străinilor care vin să se stabilească în România creşte cu fiecare an. Migraţia spre ţara noastră este la cel mai ridicat nivel de la Revoluţie încoace.
Peste 200 de mii de străini s-au stabilit anul trecut în ţara noastră. Aproape cât populaţia oraşului Ploieşti, de exemplu. E o creştere constantă, în ultimii ani, arată datele Monitorului Social. Haideţi să vedem acum de unde vin şi de ce.
România nu are o statistică a imigranţilor non-europeni, dar dacă ne uităm la datele de pe piaţa muncii vedem că cei mai numeroşi muncitori străini sunt din Filipine, Thailanda, Nepal, Vietnam şi mai ales din Republica Moldova. Principalul motiv pentru care vin aici este nivelul de trai superior celui din ţările de origine.
Vecinii de peste Prut sunt cei mai numeroşi imigranţi. Majoritatea se stabilesc în zona Moldovei, pentru că vor să fie aproape de casă. Aici sunt stabiliţi peste 60 de mii de imigranţi. Dar cei care vin se orientează şi spre regiunile cu dezvoltare economică rapidă.
Zona Bucureşti-Ilfov, de exemplu, cu peste 30 de mii de imigranţi, urmată de un grup de 4 judeţe - Constanţa, Cluj, Prahova şi Timiş. Chiar dacă am ajuns la un record, numărul imigranţilor ar putea creşte şi mai mult. Mai ales că, în urmă cu o săptămână, legislaţia muncii a fost simplificată pentru muncitorii străini, iar unele taxe pe care le au de plătit au fost reduse.