Importanța curățării aparatului de aer condiţionat
Aparatul de aer condiţionat este un device fără de care cu greu rezistăm în perioada asta. E greu fără el dar e greu şi cu el, dacă nu este montat cum trebuie sau dacă nu îl îngrijim.
De Redactia Observator la 29.06.2020, 14:38- Aparatul de aer condiţionat poate fi şi un real pericol pentru sănătate.
- Cea mai importantă regulă este curăţarea.
În filtre pot rămâne particule de praf, de polen, dar şi bacterii care pot declanşa reacţii alergice dar şi afectiuni respiratorii.
Este benefic persoanelor care nu au voie să se expună temperaturilor ridicate, precum cardiacii şi redau confortul în locuinţă în zilele caniculare. Însă aparatul de aer condiţionat poate fi şi un real pericol pentru sănătate, dacă este utilizat necorespunzător.
Irina Antonescu, pediatru: Căldura excesivă este foarte periculoasă la vârstele extreme şi atunci aerul condiţionat este necesar.
Magdalena Ciobanu, medic primar pneumolog: Afectează aparatul respirator prin două mari mecanisme, din cauza aerului rece și pe de altă parte din cauza particulelor solide care sunt recirculate, aerul rece favorizează infecțiile la nivelul cailor respiratorii, în primul rând nasul, sinuzite, mai ales la copii otite, laringite și continuăm cu tractul respirator inferior și vorbim de bronșite, de traheite și în cazurile mai severe se poate ajuge chiar la pneumonie.
Cea mai importantă regula pe care trebuie sa o respectam atunci cand folosim aparatul, este să îl curăţăm, spun specialiştii. E ca spălatul pe mâini. Şi facem asta atunci când, la pornirea aparatului, simţim un miros neplăcut.
Olaru Aurel, firma revizie aer conditionat: Acolo este un motoraș, turbina, la care se formează mucegaiul, se creează același efect ca atunci când stai la parterul blocului și se formează un condens. Noi după ce dăm cu o soluție curțăm și cu o perie. Acea turbină nu poate fi curățată acasă.
Dacă este folosit doar pe timpul verii, curăţarea profesională poate fi făcută o singură dată pe an.
Magdalena Ciobanu, medic primar pneumolog: Atât pe filtre, cât mai ales pe conductele aerului, se pot dezvolta tot felul de fungi, de mucegaiuri și se pot multiplica microorganisme. Sporii pot fi recirculați
Un aparat necurăţat timp de câteva luni şi refolosit după o perioadă de pauză, poate declanşa o serie lungă de afecţiuni. Şi trebuie să ştiţi că cei mici pot fi mai expuşi decât adulţii
Magdalena Ciobanu, medic primar pneumolog: Părinții trebuie să aibă grijă nu numai să curețe corect aerul, dar să fie atenți și cum îl plasează și în speță, locul de joacă al copilului să nu fie în dreptul fluxului de aer rece.
Irina Antonescu, pediatru: Aerul condiţionat dezumidifcă atmosfera şi atuni tegumentele copilului expuse la er condţionat e deshidratează, ori copilul de vârstă foarte mică îl acopăr cu ceva foarte subţire, sau pot să îl dau cu o cremă hidratantă înainte de a porni aerul sau mai pot pune în cameră un pahar cu apă.
Trebuie să ţinem cont şi de câte grade indică termometrul, pentru că nici schimbările bruşte de temperatură nu sunt tocmai bune pentru organim.
Irina Antonescu, pediatru: Dacă vrem să ieşim afară, afară fiind foarte cald, pentru a evita şocul termic, trebuie oprit aerul coniţionat cu cel puţin 5, 10 minute
Şi dacă filtrele pot fi curăţate periodic, carcasa în schimb poate fi şterasă de praf de fiecare dată când facem curăţenie.