În Bihor se caută elevii care au fraudat BAC-ul
La Inspectoratul Şcolar Bihor rulează filmul "descoperă cine a copiat". Spectatori sunt membrii corpului de control trimis de Ministerul Educaţiei, dar şi cei ai comisiei de examinare de la Colegiul Tehnic Unirea din Ştei
De Redactia Observator la 07.07.2015, 08:27- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
La Inspectoratul Şcolar Bihor rulează filmul "descoperă cine a copiat". Spectatori sunt membrii corpului de control trimis de Ministerul Educaţiei, dar şi cei ai comisiei de examinare de la Colegiul Tehnic Unirea din Ştei
Au de vizionat un film maraton de 42 de ore cu înregistrările camerelor de supraveghere din cele 14 săli în care s-a ţinut examenul de bacalaureat. Câţiva diriginţi îi ajută să-i identifice pe elevii care au copiat în timpul examenului.
Înregistrările din cele 14 săli de clasă în care s-a susţinut examenul maturităţii sunt acum analizate secundă cu secundă de membrii corpului de control trimis de Ministerul Educaţiei, dar şi de cei ai comisiei de examinare din Colegiul Tehnic Unirea.
Inspectorii trebuie să urmărească în total 42 de ore de înregistrare şi să identifice fiecare elev, pentru ca la finalul vizionărilor să spună concret care dintre candidaţi a copiat. Îi vor ajuta în această misiune patru diriginţi.
Directorului colegiului din Ştei a fost şi el la inspectorat, procupat de imaginea unităţii pe care o conduce.
Ancheta a început după ce un profesor examinator a găsit 42 de teze aproape identice. Iar înregistrările făcute de camerele de supraveghere au arătat că frauda e şi mai mare. În 10 dintre cele 14 săli de examen elevii au copiat. 191 de absolvenţi ar putea pierde acum BAC-ul şi dreptul de a mai susţine examenul maturităţii în următorii doi ani.
După ce se va finaliza anchetarea elevilor, comisia de disciplină a Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor se va concentra asupra profesorilor supraveghetori şi a comisiei de Bacalaureat din şcoală. Fără complicitatea dascălilor, elevii nu ar fi avut cum să copieze, iar profesorii care vor fi găsiţi vinovaţi riscă excluderea din învăţământ.
Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor a făcut şi o plângere la Poliţia Ştei, pentru fraudarea examenului de Bacalaureat.