În judeţul Mureş, oamenii au donat sânge într-o sală de fitness
De la desființarea de acum câțiva ani a punctelor locale de donare de sânge, misiunea recoltării lichidului vital e o provocare tot mai mare. Asta deşi ţara noastră se confruntă cu un deficit semnificativ.
De Redactia Observator la 29.01.2020, 11:29De la desființarea de acum câțiva ani a punctelor locale de donare de sânge, misiunea recoltării lichidului vital e o provocare tot mai mare. Asta deşi ţara noastră se confruntă cu un deficit semnificativ.
În judeţul Mureş, o asociaţie a venit în ajutorul Centrului Regional de Transfuzii şi a organizat o acţiune de colectare inedită, într-o sală de fitness. Organizatorii speră ca astfel să atragă atenţia publicului larg şi să repete astfel de iniţiative lunar.
Zeci de persoane au răspuns la apel şi au venit la punctul mobil de colectare a sângelui amenajat într-o sală de fitness din Reghin. Este a doua acţiune de acest gen, după premiera din decembrie, anul trecut.
Lazăr Marinela, psiholog la Centrul de Transfuzii Târgu Mureş: Vor veni peste 30-40 de persoane dacă este să ne raportăm la acţiunea anterioară. Atunci au donat un număr de 64 de persoane.
Soţ şi soţie, doi reghineni au venit special să ajute. Sunt donatori consacraţi şi le place ideea că decorul este. o sală de sport.
Donator: Să ajutăm. Ăsta e singurul motiv. Am venit cu soţia la prima oră. Cred că i-ar putea încuraja mai mult pe tineri. Venind aici şi făcând sport să se gândească şi la sănătatea altora.
Aceeaşi părere o are şi Gabriel Toncean, preşedintele Federaţiei Române de Culturism şi Fitness, care a susţinut iniţiativa.
Gabriel Toncean, Preşedintele Federaţiei Române de Culturism şi Fitness: De la mic la mare, tânăr, vârstnic, oricine poate să facă acest gest. Noi în primul rând înainte de toate suntem sportivi, sportul ce face? Educă. A educa înseamnă a conştientiza importanţa semenilor în viaţa noastră.
Organizatorii vor să ducă şi mai departe iniţiativa.
Mihai Dan Farcaş, organizator: Planul măreţ a fost să ajungem să se doneze săptămânal inclusiv într-o localitate ca Reghin, Sighişoara, Mediaş. Momentan targetul pe următoarele 12 luni este să putem îndeplini acest obiectiv în fiecare lună.
Nevoia de sânge este tot mai mare, iar organizaţiile umanitare încearcă să încurajeze oamenii prin cât mai multe campanii şi recompense.
Marinela Lazăr, psiholog la Centrul de Transfuzii Târgu Mureş: Numărul donatorilor care se prezintă la centrele fixe a scăzut şi atunci ca să facem faţă solicitărilor venite din partea clinicilor ne deplasăm noi pe teren.
Donatoare: Nu contează unde, cât timp îs condiţii bune şi igienă, se poate dona oriunde. Face bine donarea, ajută pe alţii.
10 la sută din pacienţii internaţi în spitalele din România au nevoie de sânge, iar multe intervenţii chirurgicale ajung să fie amânate tocmai din cauza deficitului.