Zeci de copii din România fac parte din cea mai mare reţea de hoţi de buzunare din Paris
Exploatarea zecilor de copii trimişi la furat în Franţa de clanuri din Iaşi şi Neamţ a funcţionat ani de zile după un plan exact şi un limbaj codat. Potrivit procurorilor care au anchetat cazul, adulţii se asigurau prin telefon că cei mici au mâncat suficiente "portocale". Vorbeau, de fapt, despre portofele. În România s-au făcut deja arestări, autorităţile franceze se aşteaptă să descopere noi cazuri. Din păcate, spun psihologii, aceşti copii nu prea mai au şanse de reabilitare.
De Redactia Observator la 22.06.2017, 00:50Exploatarea zecilor de copii trimişi la furat în Franţa de clanuri din Iaşi şi Neamţ a funcţionat ani de zile după un plan exact şi un limbaj codat. Potrivit procurorilor care au anchetat cazul, adulţii se asigurau prin telefon că cei mici au mâncat suficiente "portocale". Vorbeau, de fapt, despre portofele. În România s-au făcut deja arestări, autorităţile franceze se aşteaptă să descopere noi cazuri. Din păcate, spun psihologii, aceşti copii nu prea mai au şanse de reabilitare.
Acestă înregistrare e făcută într-o staţie de metrou din Paris. Doi rromi sunt filmaţi de jurnaliştii francezi încercând să fure câte ceva. De ciudă, tinerii îi scuipă pe jurnalişti şi le arată zonele intime. În alte imagini, un grup de minori români încercă să scape de camera de filmat dându-şi seama că au fost prinşi în fapt. Anchetatorii spun că astfel de grupări au modalităţi de acţiune bine stabilite.
Minorii sunt învăţaţi să fure de părinţii lor, apoi trimişi în Franţa, Spania sau Marea Britanie, la muncă. La Paris, şi-au făcut tabără mai întâi în cartierul Saint Denis, ca să fie aproape de miile de turişti veniţi la Euro 2016. Apoi s-au mutat, de frica poliţiei. Copiii acţionau în special în zona gării, sau la metrou.
În fiecare dimineaţă, între orele 06:00 şi 10:00, minorii plecau din locaţie în grupuri mici, pentru ca ulterior să se regrupeze la metroul din Paris, unde comiteau furturi. Seara aceştia reveneau în localitatea Saint Denis cu bunurile furate care erau predate adulţilor.
Operaţiunea era controlată de părinţi prin telefon şi printr-un limbaj codat.
Când îşi întrebau copiii dacă au mâncat astăzi portocale, părinţii voiau să ştie de fapt câte portofele au furat. Pentru bani se folosea termenul albe, astfel că portofelele erau deseori albe, alteori goale.
Reţeaua era în atenţia poliţiei franceze din 2011, dar de doi ani încoace fenomenul este parcă de neoprit. Cel mai mult se luptă cu el Brigada de Protecţie a minorilor din Capitala franceză. Despre vânătoarea lor de copii români trimişi la furat s-a făcut şi un film premiat la Cannes
Din păcate, copiii care cresc într-un astfel de mediu au şanse mici de reabilitare.
În Franţa, ancheta nu s-a încheiat iar poliţiştii încă mai culeg de pe străzi copii cu buzunarele pline de lucruri furate. Acasă, la Iaşi, procurorii au arestat şase persoane şi au numărat peste 100 de fapte de furt. Prejudiciul a fost calculat la peste 600.000 de euro.