În loc de pâine, covrigul a devenit nelipsit din meniul românilor (Video)
Se mai vând ca pâinea caldă doar covrigii şi merdenelele. Consumul de pâine albă a scăzut în România, iar tendinţa se va accentua în perioada următoare, spun specialiştii.
De Redactia Observator la 12.06.2019, 20:20Se mai vând ca pâinea caldă doar covrigii şi merdenelele. Consumul de pâine albă a scăzut în România, iar tendinţa se va accentua în perioada următoare, spun specialiştii. În medie, românii mănâncă cu două kilograme de pâine mai puţin faţă de 2018. Explicaţia e simplă: în timp ce unii au înlocuit-o cu produse mai sănătoase, alţii preferă covrigii, cerealele sau pastele. Orice ar alege însă, oamenii vor plăti mai mult. Se anunţă un val de scumpiri în industria panificaţiei.
Teama de kilogramele în plus, dar şi oferta tot mai variată din magazine i-au făcut pe români să îşi schimbe gusturile atunci când vine vorba de. pâinea cea de toate zilele.
Iar tendinţa a început să se vadă şi în vânzări. Cumpărăm tot mai rar franzele, chifle sau baghete. Producătorii vin şi cu explicaţii.
Georgian Fuduliu, acţionar firmă panificaţie: E trendul, noul trend de a mânca, orientarea oamenilor către pâini mai bunie, poate cu seminţe, cu maiele, care au valori nutritive a ibune, şi atunci mănâncă ceva mai puţin.
Dacă acum un deceniu un român mânca, în medie, peste o sută de kilograme de pâine pe an, consumul a scăzut la aproximativ 80 de kilograme.
În schimb, au crescut vânzările în patiserii şi covrigării. Mai ales de când banalul covrig a ajuns la zeci de forme şi umpluturi dulci ori sărate.
Vigril Pavel- vicepreşedinte Rompan: De asemena pastele făinoase în tendinţa asta de a circula mai mult în europa şi prin faptul că s-au deschis foarte multe restaurante cu specific european şi italinesc în mod speciala dus la creştere consumul de paste făinoase.
Şi criza forţei de muncă şi-a pus amprenta în acest sector. Panificaţia ar mai avea nevoie de cel puţin 4 mii de angajaţi.
Deja patronii brutăriilor mici se plâng că abia mai au cu cine să lucreze. Doar în această fabrică se coace cu 5% mai puţină pâine faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Mai puţină şi mai scumpă, avertizează specialiştii.
Georgian Fuduliu, acţionar firmă panificaţie: Cred că o creştere a preţului pâinii nu ar veni neapărat din grâu, ci mai repede din creşterile salariale făcute dea lungul ultimilor ani, care continuă, şi din cauza energiei.
Nutriţioniştii nu recomandă mai mult de 150 de grame de pâine pe zi, adică cel mult 4 felii.