Însoţitorii persoanelor cu handicap nu şi-au primit salariul de patru luni. Oamenii cumpără mâncare şi medicamente pe datorie
Sunt însoţitori ai persoanelor cu handicap, care nu şi-au mai primit salariile de patru luni. În ţară, sunt zeci de comune în care nu au ajuns banii alocaţi de Guvern. Aşa că oamenii au ajuns să-şi cumpere mâncare şi medicamente pe datorie.
De Redactia Observator la 04.12.2018, 14:36Sunt însoţitori ai persoanelor cu handicap, care nu şi-au mai primit salariile de patru luni. În ţară, sunt zeci de comune în care nu au ajuns banii alocaţi de Guvern. Aşa că oamenii au ajuns să-şi cumpere mâncare şi medicamente pe datorie.
În comuna ieşeană Mogoşeşti Siret, zeci de oameni se uită neputincioşi către primar. Aşteaptă de la el să le dea banii pe ultimele patru luni.
Anca Arghire: Banii nu i-am primit de 4 luni de zile. Foarte greu. Sunt cheltuieli, pampersi trebuie, mancare trebuie - ca nu mananca orice, tratamentul pe care il cumparam. Sunt medicamente pe care le da statul, dar sunt si unele pe care le cumparam. Foarte greu.
Cu un copil bolnav encefalopatie infantilă şi tetrapareză spastică, Anca Arghire depinde de banii pe care Guvernul nu i-a alocat. Zeci de cutii de medicamente sunt necesare lunar pentru a asigura stabilitatea copilului de numai 8 ani.
În aceeaşi situaţie disperată se află şi Cecilia Vartic. Femeia este însoţitor pentru doi copii, ambii cu handicap. Nici ea nu şi-a primit banii de peste 4 luni. Datoriile s-au acumulat pe caietele din magazinele comunei.
Cecilia Vartic: Foarte greu ma descurc. Nu facem fata situatiei. Salariul si nici asta nu il primim la timp. Casa de asigurari nu ne mai da pampers pt ca nu mai au fonduri.
Primarul ştie situaţia foarte bine, dar nu are ce face, cât timp nu primeşte bani de la Guvern.
Damian Butnaru, primar comuna Mogoşeşti, Siret: În luna noiembrie necesarul, pentru anul 2018, sumei care acoperea salariile era undeva la 6 miliarde. Noi am primit numai jumatate.
Pentru a ajunge la zi cu plata salariilor, primăria are nevoie de peste 214 mii de lei, bani pe care nu îi deţine. Conform legii, însoţitorii persoanelor cu handicap sunt plătiţi de către primărie, iar Ministerul Muncii acoperă până la 90 la sută din sumă. Dar la fel de bine poate acorda doar 1 la sută.