Se nasc din ce în ce mai puţini copii în România, scade accelerat populaţia
În România se moare din ce în ce mai des şi se naşte din ce în ce mai rar! E o concluzie dureroasă, pe care o scot la iveală statisticile.
De Redactia Observator la 12.02.2018, 21:37- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
În România se moare din ce în ce mai des şi se naşte din ce în ce mai rar! E o concluzie dureroasă, pe care o scot la iveală statisticile. Nici la capitolul familie nu stăm mai bine - numărul cuplurilor care au divorţat a crescut şi tot mai puţini români au ales căsătoria.
Avem probleme mari, în primul rând, la capitolul natalitate. Numărul copiiilor ce se nasc în ţara noastră scade semnificativ de la o lună la alta. Mai exact în decembrie 2017 s-au născut 15127 de copii, cu 192 mai puţini faţă de luna precedentă.
Tot în decembrie, anul trecut, 105 copii, cu vârtstă sub un an, au murit. Şi aici avem o creştere faţă de noiembrie 2017, de 11 procente. Mai grav este că şi numărul total al românilor care au murit în ultima lună a anului trecut este foarte mare, respectiv 23146 de persoane, cu peste 1400 mai multe decât în noiembrie 2017. Astfel, cifrele ilustrează o realitate sumbră. Raportul natural naşteri - decese, aşa cum îl numesc specialiştii, este negativ. Adică mult mai puţine naşteri decât decese.
Nici la capitolul căsătorii, nu stăm mai bine. În decembrie 2017, 6589 de români şi-au construit o familie, cu acte, cu 1023 mai puţini faţă de luna noiembrie. La divorţuri însă, trendul este ascendent. Înainte de sărbători, nu mai puţin de 2751 de conaţionali au rupt certificatul de căsătorie.
Scăderea accelerată a populaţiei este o problemă globală, iar România se află pe locul 10 într-un raport ONU, printre ţările care vor pierde cei mai mulţi oameni în viitorul apropiat. Până în 2050 estimările arată că din 19 milioane câţi suntem în prezent, vom rămâne aprope 16 milioane. Bulgaria conduce clasamentul cu o scădere a populaţiei de 23 de procente, urmată de Letonia cu o populaţie mai scăzută cu 22% şi Republica Moldova cu o scădere de 19 procente până în 2050.