În secolul vitezei, BAC-ul ar urma să fie corectat online! Profesorii ar putea să evalueze lucrările chiar de pe canapeaua de acasă
În secolul vitezei, bacul ar urma să fie corectat online. Mai exact, profesorul ar putea să evalueze lucrările chiar de pe canapeaua de acasă. Este un ordin de ministru care vine cu această noutate. Şeful din Educaţie consideră că astfel ar elimina orice suspiciune că bacul poate fi compromis. Şi ar reduce şi cheltuielile. Sistemul informatic ar urma să fie realizat sub îndrumarea celor de la STS.
De Redactia Observator la 30.08.2017, 20:54În secolul vitezei, bacul ar urma să fie corectat online. Mai exact, profesorul ar putea să evalueze lucrările chiar de pe canapeaua de acasă. Este un ordin de ministru care vine cu această noutate. Şeful din Educaţie consideră că astfel ar elimina orice suspiciune că bacul poate fi compromis. Şi ar reduce şi cheltuielile. Sistemul informatic ar urma să fie realizat sub îndrumarea celor de la STS.
Din fotoliu de acasă, profesorii ar urma să corecteze lucrările de bacalaureat, de la evaluare naţională sau pe cele de la examenul de titularizare. Vor avea nevoie doar de un cod de bare, pentru a putea intra în sistemul informatic, unde vor fi stocate toate tezele.
"Nu vom mai plimba lucrările dintr-un judeţ în altul şi profesorii, în centrele de examinare se vor scana toate aceste documente, se vor securiza cu ajutorul sts-ului, se vor corecta de către profesori sau în centrul decorectare sau pe un laptop acasă sau unde vreţi", a anunţat Liviu Pop, Minsitrul Educaţiei.
Primii care au ieşit la atac sunt părinţii.
Unii dintre profesori susţin că le va fi mai uşor.
"Profesorul acasă poate să fie mult mai concentrat şi să citească mult mai bine textele. Una e să stai într-o sală închis fără apă, fără suc şi să fii stresat, şi alta e să fii acasă în faţa calculatorului", este de părere Dragoş Neagu, profesor la Universitatea Spiru Haret.
Însă, există şi multe necunoscute. În cât timp pot fi scanate sute de mii de file. Şi de câţi oameni va fi nevoie.
"A pune pe o platformă lucrările de la o sută şi ceva de mii de elevi. Este un lucru destul de complicat şi trebuie ca ministerul să se asigure că aceea platformă va funcţiona şi nu se vor trezi cu un blocaj", explică Simion Hăncescu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ.
Primul test ar putea fi dat la simularile examenelor naţionale, care vor avea loc la începutul anului viitor. Miruna, o elevă din clasa a X-a, nu crede că schimbarea o va dezavantaja.
"Mi se pare o soluţie mai simplă şi mai convenabilă. Atât pentru profesori, cât şi pentru elevi", este de părere o elevă.
Lucrările tinerilor vor fi scanate ca la supermarket. Depinde, însă, de elevi dacă vor primi o notă mică sau vor primi o notă mare şi vor deschide şampania să sărbătorească.
Ministrul mai vrea ca probele orale, dar şi competenţele digitale să fie date mai devreme cu patru luni. Astfel, prima proba ar urma să aibă loc 12 februarie, iar examenele scrise, la sfârşitul lunii iunie, dacă ordinul ministrului va intra în vigoare.