Incidentele tot mai dese din Delta Dunării dublează amenzile (Video)
Incidentele tot mai dese din Delta Dunării obligă autorităţile să-i acorde, în sfârşit, titulatura pe care o merită: Rezervaţie Naturală, zonă protejată. Fără motoare de sute de cai putere, fără agresivitate, fără viteză pe canale.
De Redactia Observator la 14.05.2019, 21:25Incidentele tot mai dese din Delta Dunării obligă autorităţile să-i acorde, în sfârşit, titulatura pe care o merită: Rezervaţie Naturală, zonă protejată. Fără motoare de sute de cai putere, fără agresivitate, fără viteză pe canale. Alături de ei este un om al Deltei, unul care i-a fost partener Dunării în ultimii 50 de ani, prin implicare la toate nivelurile. Ivan Patzaichin ne îndemnă, din nou, către turismul de bun simţ.
Specii rare de păsări, nuferi care răspândesc un miros de primăvară, ceaunul cu borş de peşte, făcut cu apă din Dunăre. Este Delta Dunării. Iar, ca să nu ratăm nimic din tot ce ne oferă. trebuie să o protejăm.
Ivan Patzaichin: Cine nu ar dori să vină măcar o dată în Deltă să se plimbe cu barca şi cu vâslele în Deltă, dar să aibă şi condiţii în acelaşi timp. Să vadă cum trăim, cum mâncăm, cum dormim, de genul ăsta de turism avem nevoie.
Pentru a cunoaşte cu adevărat Delta, o canotcă este soluţia perfectă. Merge încet, nu face valuri şi ne obligă să facem şi ceva sport. Sănătate curată.
După ce ne-am încărcat cu toată energia pozitivă din mijlocul Dunării, trebuie să ne hidratăm. Pe ponton, Ivan ne oferă cea mai bună apă. Vine dintr-un sistem cu zeci de filtre de purificare. Şi nu risipeşte nimic. Un circuit scoate apă potabilă din Dunăre, un altul o trimite înapoi la fel de curată. Testul îl face chiar gazda.
Khaled Almezayen: Totul este manual şi foarte simplu, mecanic şi nu necesită niciun fel de energie exterioară. Sistemul ăsta, per total, a costat 30 mii de euro.
Iar în timp ce unii investesc în protejarea Deltei, alţii o distrug. O poluează. Şi o tratează cu lipsă de respect. Ultimul incident a fost chiar în urmă cu câteva zile, când două bărci s-au şicanat în viteză pe canale şi un om chiar a ajuns la spital.
Gheorghe Deacencu, pescar: Lasă multe gunoaie. Foarte multe gunoaie. Te înjură, zic, măi, mai încet. Vin oameni cu şalupe din alea bengoase şi fac valuri deja căsuţa face aşa. Dar rupe malurile în primul rând.
Motive suficiente pentru reguli noi, dar şi monitorizarea respectării celor care deja există.
Mălin Muşetescu: Reluăm discuţiile şi eu sper să putem pune restricţii şi pe puteri de motoare. Anul ăsta, cum începe sezonul turistic, radarul ăsta va fi prezent pe toate canalele Deltei.
Limita de viteză pe majoritatea canalelor este de 15 kilometri pe oră. În mod clar, pentru o aşa. "goană", nu e nevoie de un motor de 300 de cai putere. Unul care produce zgomot, poluează şi distruge tot ce este sub apă la adâncimi mici.
Ivan Patzaichin: Delta trebuie să fie dedicată turistului care vine special să vadă frumuseţile şi să păstreze.
Amenda pentru depăşirea vitezei legale pe canalele Deltei este, acum, între 250 şi 700 de lei. Anul acesta se va dubla.