Numărul de infectări cu coronavirus crește în Suceava, în ciuda măsurilor impuse de autorități
Creşte numărul cazurilor confirmate cu noul coronavirus în Suceava de la o zi la alta. În continuare, judeţul e pe primul loc pe ţară. Aproape o treime din îmbolnăvirile raportate sunt de aici. De o săptămână, judeţul e închis.
De Redactia Observator la 06.04.2020, 22:38- Numărul de infectări cu coronavirus crește în Suceava, în ciuda măsurilor impuse de autorități
- Angajații de la Serviciul de Ambulanță se plâng că sunt expuși și nu au condiții
Creşte numărul cazurilor confirmate cu noul coronavirus în Suceava de la o zi la alta. În continuare, judeţul e pe primul loc pe ţară. Aproape o treime din îmbolnăvirile raportate sunt de aici. De o săptămână, judeţul e închis. Ca să limiteze răspândirea virusului, se iau măsuri dure în continuare.
"Puneţi-vă personalul la grămadă şi împărţiţi-vă: pe ăia tineri puneţi-i la covid sau pe ăia bătrâni. Cum credeţi dumneavoastră. Făceţi-vă o planificare, nu aşteptaţi soluţii de la Dumnezeu".
La prima oră, noul manager al Spitalului Judeţean din Suceava, militar de profesie, a scos toţi medicii în curtea unităţii şi le-a trasat noi sarcini. Îmbrăcaţi în combinezoane albe, doctorilor li s-a spus că de acum înainte trebuie să lucreze în echipă cu medicii militari şi subofiţerii detaşaţi din Cluj Napoca.
"Nu mai sunteţi dumneavoastră individual aici. Trebuie să punem toată resursa la comun".
Suceava rămâne judeţul cu cel mai mare număr de cazuri confirmate: 1.228! Acum o săptămână a intrat în carantină. Dar fiecare nouă zi vine cu măsuri noi.
Una dintre măsurile luate aici, în municipiul Suceava, este blocarea circulaţiei pe cel mai important bulevard de aici din oraş. Practic, accesul - atât auto cât şi pietonal - prin faţa Spitalului Judeţean a fost blocat aproape în totalitate.
"Sunteţi riveran? Vă rog să îmi prezentaţi declarația şi buletinul".
Acest bărbat a fost internat acum o lună în Spitalul Judeţean. Medicii i-au amputat un picior şi, câteva zile mai târziu, l-au trimis acasă cu o ambulanţă. A ajuns din nou la spital, iar familia se plânge că nu mai ştie nimic de el.
Rareș Brădățanu, fiul unui pacient internat în Spitalul Judeţean din Suceava: Noi nu putem ieşi. De la DSP m-a anunţat că dacă ies îmi bagă 20.000 de lei amendă. La spital sun, îmi dă la boli infecţioase, sună telefonul, nu răspunde absolut nimeni. Sun de 20, 30 de ori pe zi. Nu ştiu absolut nimic, mănâncă, e sănătos, e mort, e viu.
"Acum nu avem cine să se ocupe. Dacă vreţi să ştiţi, azi-noapte nu am avut posibilitate să asigurăm în centrala telefonică deoarece doamna de acolo era singură, iar cealaltă s-a îmbolnăvit. Încă avem dificultăţi de încadrare a posturilor, de asigurare".
Peste 300 de cadre medicale din Suceava sunt infectate cu noul coronavirus. Doar de la ambulanţă s-au îmbolnăvit 46 de persoane. Adică jumătate din numărul angajaţilor infectaţi la serviciile de ambulanţă din ţară. Alţii sunt acasă, în izolare.
Alexandru Lăzăreanu, manager SAJ Suceava: Un sfert din totalul personalului nu este la locul de muncă. Am adus echipaje din substaţii, din Fălticeni, Rădăuţi, Câmpulung, Siret. De peste tot am adus câte un echipaj complet cu tot cu maşină să facem faţă la solicitări.
Angajat Serviciul de Ambulanță Suceava: Nu avem echipamente. Neprotejaţi, cu pumnul în gură, e un haos total.
Conducerea Ambulanţei Suceava susţine că plângerile angajaţilor nu sunt fondate pentru că toţi au echipamente suficiente.