Reprezentanții magazinelor solicită înghețarea chiriilor pe perioada stării de urgență
Virusul a devastat afacerile din mall-uri. Magazine care altădată erau pline în această perioadă, abia dacă mai vând acum câteva produse pe internet. Şi mai grav, spun patronii, chiriile lor merg mai departe ca în perioada de boom economic, sute de mii de euro lunar.
De Andra Mitu la 17.04.2020, 00:05- Reprezentanții magazinelor se plâng că au de plătit chirii de sute de mii de euro.
- Reprezentanții magazinelor au solicitat Guvernului înghețarea chiriilor.
Virusul a devastat afacerile din mall-uri. Magazine care altădată erau pline în această perioadă, abia dacă mai vând acum câteva produse pe internet. Şi mai grav, spun patronii, chiriile lor merg mai departe ca în perioada de boom economic, sute de mii de euro lunar. Reprezentanţii magazinelor cer Guvernului să îngheţe plata chiriilor pe perioada stării de urgenţă.
Magazinele din centrele comerciale sunt cu lacătul pe uşă de aproape o lună. Au fost printre primele închise, o dată cu decretarea stării de urgenţă. O măsură de siguranţă, dar cu un impact economic uriaş, se plâng retailerii.
Cosmin Savu Cristescu, reprezentant RORETAIL: Vânzările au scăzut cu 100 la sută. Online-ul e complet nesemnificativ. Chiar dacă a crescut cu 50 la sută, a crescut de la 2 la 3 la sută.
Andra Mitu, reporter Observator: Sunt cazuri de lanțuri de magazine pentru care chiria pe două luni poate ajunge la sute de mii de euro. Sume pe care nu le pot plăti dacă nu funcționează, se plâng retailerii. De altfel, acesta este şi motivul pentru care cer Guvernului să oblige mall-urile să suspende plata chiriilor în această perioadă.
400 de companii din domeniu cer ajutorul Guvernului într-o scrisoare deschisă.
Cosmin Savu Cristescu, reprezentant RORETAIL: Guvernul României să clarifice o dată pentru totdeauna. Nu are nimeni cum să plătească chiria atâta vreme cât centrul comercial este închis, atâta vreme cât nu există încasări. E injust.
Şi economiştii spun că este nevoie de reglementări clare.
Adrian Negrescu, consultant economic: Sunt multe semne de întrebare, este nevoie de un fond predictibil, să vedem un plan concret de măsuri cu termene clare. Economia nu poate porni așa pe ideea că așteptăm să treacă starea de urgență și vedem apoi ce vom face.
Cele 400 de companii aveau, în 2018, 15 mii de salariaţi şi o cifră de afaceri de peste patru miliarde de lei. Reprezentanţii firmelor se plâng că lunar pierderile lor ating 100 de milioane de euro.