Antena LIVE

Curs valutar

Cadrele medicale, îngrijorate de condițiile existente în spitalele care ar urma să primească pacienți cu coronavirus

În plin război cu coronavirusul, medicii cad rând pe rând. Unii sunt victimele bolii, alţii ale neajunsurilor din sistem. Tot mai multe cadre medicale abandonează în linia întâi. Cei mai mulţi se plâng că nu au arme să facă faţă inamicului nevăzut.

De la 31.03.2020, 21:38
WhatsApp
Vezi și:

În plin război cu coronavirusul, medicii cad rând pe rând. Unii sunt victimele bolii, alţii ale neajunsurilor din sistem. Tot mai multe cadre medicale abandonează în linia întâi. Cei mai mulţi se plâng că nu au arme să facă faţă inamicului nevăzut. 117 spitale din ţară şi 44 de maternităţi vor primi, în următoarea perioadă, pacienţi infectaţi cu COVID.

Asistentă spital Deva: Eu am făcut o dermatită de contact de la soluții, că n-ai vrea să știi cum îmi sunt fața și sub sâni sunt toată carne vie. Mi s-a făcut rău, cu zece scaune diareice, afebrilitate, respiram greu și am spus să mă aștepte, să mă aștepte, îmi scot perfuziile și voi fi acolo, așa cum am promis. Chiar și acum suntem răi. Crede-mă că o să cedez. Eu nu pot vorbi cu soțul meu ca să nu-i fac rău.

Roxana Benteu, medic ATI Deva: Asistentele sunt cu ochelari de soare. Nu ne-a întrebat nimeni dacă avem nevoie de o apă, nu primim de acasă apă, că nu avem voie. Poliţia stă de parcă am fi la închisoare, să nu evadăm. O să beau de la robinet. 

Sunt mărturiile cumplite ale cadrelor medicale aflate în câmpul de luptă de la Deva. La Spitalul Judeţean, în Secţia de Terapie Intensivă, medicii îşi împart mâncarea şi apa pentru a face faţă zilelor de carantină. Este al treilea spital închis din cauza epidemiei. Dar pacienţii cu coronavirus continuă să vină, acuză medicii.

Roxana Benteu, medic ATI Deva: Aseară, la ora 01:42, la ora 12:58, s-a internat. Şi cei internaţi pe ce secţie sunt? La infecţioase. pentru că sunt pacienţi pozitivi COVID19. Dar ei se pot deprecia oricând să ajungă pe secţia de ATI. 

Medicii de la Terapie Intensivă se plâng că muncesc continuu de 60 de ore. Sunt la capătul puterilor şi spun că nu îşi mai pot asuma responsabilitatea pentru starea pacienţilor. Tot în Hunedoara, dar la Orăştie, toate cadrele medicale de pe Secţia de Terapie Intenisvă şi-au dat ieri demisia în masă. 

Graziela Achim, manager Spitalul Municipal Orăştie: Toţi trebuie să facem sacrificii, nu sunt unii mai presus decât ceilalţi. 

Astăzi, situaţia s-a detensionat. Asistentele medicale au decis să se întoarcă la muncă. Nu şi şefa secţiei. 

Graziela Achim, manager Spitalul Municipal Orăştie: A fost o greşeală şi le pare rău pentru tot ce s-a întâmplat. Şi de asemenea şi infirmierele. Mai puţin medicul. Medicul nu a revenit asupra deciziei de demisie. 

Cel mai probabil, va fi înlocuit. Spitalul Municipal din Orăştie este pe lista unităţilor medicale de suport care va prelua pacienţi cu coronavirus. Acelaşi scenariu se repetă şi în Timişoara. 

"E o bătaie de joc! V-aţi dat demisia şi acum vă cheamă înapoi? Nu ne-am dat nicio demisie. Dar cine şi-a dat demisia? La luptă fără arme!".

Marius Olaru, manager spital CF Timişoara: 10 asistente medicale şi trei infirmiere şi-au depus cererile de demisie. Unele invocă probleme medicale, altele îngrijirea copiilor sau a persoanelor de peste 65 de ani. Invocă şi teama de această situaţie generată de pandemia de COVID19. 

Spitalul Clinic Căi Ferate din Timişoara este, la fel, spital suport care va prelua pacienţi diagnosticaţi cu noul coronavirus în momentul în care Spitalele de Boli Infecţioase nu vor mai face faţă. Echipamentele de protecţie de care dispun au fost fie donate, fie cumpărate din bugetul propriu. 

La Direcţia de Sănătate Publică din Arad, medicii care vor fi trimişi la Nădlac pentru triajul epidemiologic s-au revoltat pentru că nu au echipamente de protecţie.

"Cineva de aici îşi imaginează că eu am echipament şi nu vi-l dau? Dumneata nu gândeşti? Domnule director, noi nu vrem să ne certăm. Vă înţelegem. Dar avem şi noi dreptul să ne cerem o protecţie, nu? O să primiţi combinezon şi mască. Despre ce mai vorbim atunci? Avem botoşei? Ce să faci cu botoşeii? Combinezonul este întreg! Cu totul!".

Tot în Arad, la Spitalul Judeţean, opt medici de la Unitatea de Primiri Urgenţe au anunţat că se pensionează, şi alţi 83 de medici, asistenţi sau infirmieri sunt în concediu medical. Soluţia găsită de conducere a fost să angajeze aproximativ 45 de cadre medicale pe o perioadă de șase luni pentru a face faţă afluxului de pacienţi. 

Situaţia incertă i-a făcut şi pe medicii din Dorohoi să îşi întrerupă activitatea, după ce au aflat că vor trata pacienţi cu COVID19. Spun că infrastuctura de care dispun nu va face faţă bolnavilor. Preşedintele Klaus Iohannis le promite ajutor cadrelor medicale

Klaus Iohannis, președintele României: Ştiu, ştim că vă este greu. Dar noi, autorităţile, politicienii, vom face tot ce este necesar, vom face tot ce putem pentru a vă asigura materialele de care aveţi nevoie. 

Patru transporturi de echipamente medicale au ajuns în România în ultimele zile, dar nu se ştie pentru cât timp ajung. 

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

timisoara dorohoi spital medic conditii coronavirus pacient
Întrebarea zilei
Aţi ieşit la lopată în aceste zile?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Meteorologii Accuweather au actualizat prognoza. Când scăpăm de ninsori și...
Fanatik.ro
Publicat 19.02.2025
Povestea cu mineralele Ucrainei: O superafacere în stil colonial sau o capcană...
spotmedia.ro
Publicat 19.02.2025
Momentul în care un canoist a fost prins în gură și apoi scuipat de o balenă...
spotmedia.ro
Publicat 14.02.2025
Ce a pățit acest tânăr, după ce a adormit așa în avion. Cum s-a răzbunat...
Gandul
Publicat 19.02.2025
S-au înțeles Putin și cu Trump pentru susținerea lui Georgescu? „O abordare...
Adevărul
Publicat 19.02.2025
Cristina Ciobănașu, detalii neașteptate despre relația cu Alex Mureșan: „Nu...
A1
Publicat 19.02.2025
Horoscopul zilei de 20 februarie 2025. Berbecii au nevoie de timp pentru ei. Află...
CaTine
Publicat 19.02.2025
„Locul acesta a devenit acasă”. Andrei Perneș de la Mireasa, ultimul mesaj...
spynews.ro
Publicat 19.02.2025
Giovanni Becali nu-l uită pe Chivu: „M-a trădat și urăsc asta”. A...
GSP
Publicat 18.02.2025
Cum să crești ghimbir acasă? Simplu, accesibil și perfect pentru orice...
Click.ro
Publicat 19.02.2025
Asteroidul care „poate distruge orașe” are șanse de 1 la 32 să se izbească...
Useit
Publicat 19.02.2025
O celebră influenceriță a murit la doar 28 de ani. Fanii, în stare de șoc
Redacţia.ro
Publicat 13.02.2025
Tudor Chirilă, reacție dură după mesajul lui Elon Musk despre Călin...
libertatea.ro
Publicat 18.02.2025
Doechii a negat acuzațiile de playback la Premiile Grammy 2025: „Aveam...
ZU
Publicat 19.02.2025
De ce sunt castraveții ambalați în folie de plastic. Motivele la care nu te-ai...
Hello taste
Publicat 17.02.2025
Cum să alegi primul instrument muzical pentru copilul tău
Deparinti
Publicat 19.02.2025
Soția lui Cenk Torun divorțează de celebrul actor. Motivul din spatele deciziei...
Happy
Publicat 19.02.2025
Probleme pentru Lidia Buble! Ce a pățit celebra artistă: „Mi se pare...
BZI
Publicat 19.02.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Diferența dintre tipurile de gripă A, B și C. Care este mai grav?
Medicool
Publicat 19.02.2025