Antena LIVE

Cadrele medicale, îngrijorate de condițiile existente în spitalele care ar urma să primească pacienți cu coronavirus

În plin război cu coronavirusul, medicii cad rând pe rând. Unii sunt victimele bolii, alţii ale neajunsurilor din sistem. Tot mai multe cadre medicale abandonează în linia întâi. Cei mai mulţi se plâng că nu au arme să facă faţă inamicului nevăzut.

De la 31.03.2020, 21:38

În plin război cu coronavirusul, medicii cad rând pe rând. Unii sunt victimele bolii, alţii ale neajunsurilor din sistem. Tot mai multe cadre medicale abandonează în linia întâi. Cei mai mulţi se plâng că nu au arme să facă faţă inamicului nevăzut. 117 spitale din ţară şi 44 de maternităţi vor primi, în următoarea perioadă, pacienţi infectaţi cu COVID.

Asistentă spital Deva: Eu am făcut o dermatită de contact de la soluții, că n-ai vrea să știi cum îmi sunt fața și sub sâni sunt toată carne vie. Mi s-a făcut rău, cu zece scaune diareice, afebrilitate, respiram greu și am spus să mă aștepte, să mă aștepte, îmi scot perfuziile și voi fi acolo, așa cum am promis. Chiar și acum suntem răi. Crede-mă că o să cedez. Eu nu pot vorbi cu soțul meu ca să nu-i fac rău.

Roxana Benteu, medic ATI Deva: Asistentele sunt cu ochelari de soare. Nu ne-a întrebat nimeni dacă avem nevoie de o apă, nu primim de acasă apă, că nu avem voie. Poliţia stă de parcă am fi la închisoare, să nu evadăm. O să beau de la robinet. 

Sunt mărturiile cumplite ale cadrelor medicale aflate în câmpul de luptă de la Deva. La Spitalul Judeţean, în Secţia de Terapie Intensivă, medicii îşi împart mâncarea şi apa pentru a face faţă zilelor de carantină. Este al treilea spital închis din cauza epidemiei. Dar pacienţii cu coronavirus continuă să vină, acuză medicii.

Roxana Benteu, medic ATI Deva: Aseară, la ora 01:42, la ora 12:58, s-a internat. Şi cei internaţi pe ce secţie sunt? La infecţioase. pentru că sunt pacienţi pozitivi COVID19. Dar ei se pot deprecia oricând să ajungă pe secţia de ATI. 

Medicii de la Terapie Intensivă se plâng că muncesc continuu de 60 de ore. Sunt la capătul puterilor şi spun că nu îşi mai pot asuma responsabilitatea pentru starea pacienţilor. Tot în Hunedoara, dar la Orăştie, toate cadrele medicale de pe Secţia de Terapie Intenisvă şi-au dat ieri demisia în masă. 

Graziela Achim, manager Spitalul Municipal Orăştie: Toţi trebuie să facem sacrificii, nu sunt unii mai presus decât ceilalţi. 

Astăzi, situaţia s-a detensionat. Asistentele medicale au decis să se întoarcă la muncă. Nu şi şefa secţiei. 

Graziela Achim, manager Spitalul Municipal Orăştie: A fost o greşeală şi le pare rău pentru tot ce s-a întâmplat. Şi de asemenea şi infirmierele. Mai puţin medicul. Medicul nu a revenit asupra deciziei de demisie. 

Cel mai probabil, va fi înlocuit. Spitalul Municipal din Orăştie este pe lista unităţilor medicale de suport care va prelua pacienţi cu coronavirus. Acelaşi scenariu se repetă şi în Timişoara. 

"E o bătaie de joc! V-aţi dat demisia şi acum vă cheamă înapoi? Nu ne-am dat nicio demisie. Dar cine şi-a dat demisia? La luptă fără arme!".

Marius Olaru, manager spital CF Timişoara: 10 asistente medicale şi trei infirmiere şi-au depus cererile de demisie. Unele invocă probleme medicale, altele îngrijirea copiilor sau a persoanelor de peste 65 de ani. Invocă şi teama de această situaţie generată de pandemia de COVID19. 

Spitalul Clinic Căi Ferate din Timişoara este, la fel, spital suport care va prelua pacienţi diagnosticaţi cu noul coronavirus în momentul în care Spitalele de Boli Infecţioase nu vor mai face faţă. Echipamentele de protecţie de care dispun au fost fie donate, fie cumpărate din bugetul propriu. 

La Direcţia de Sănătate Publică din Arad, medicii care vor fi trimişi la Nădlac pentru triajul epidemiologic s-au revoltat pentru că nu au echipamente de protecţie.

"Cineva de aici îşi imaginează că eu am echipament şi nu vi-l dau? Dumneata nu gândeşti? Domnule director, noi nu vrem să ne certăm. Vă înţelegem. Dar avem şi noi dreptul să ne cerem o protecţie, nu? O să primiţi combinezon şi mască. Despre ce mai vorbim atunci? Avem botoşei? Ce să faci cu botoşeii? Combinezonul este întreg! Cu totul!".

Tot în Arad, la Spitalul Judeţean, opt medici de la Unitatea de Primiri Urgenţe au anunţat că se pensionează, şi alţi 83 de medici, asistenţi sau infirmieri sunt în concediu medical. Soluţia găsită de conducere a fost să angajeze aproximativ 45 de cadre medicale pe o perioadă de șase luni pentru a face faţă afluxului de pacienţi. 

Situaţia incertă i-a făcut şi pe medicii din Dorohoi să îşi întrerupă activitatea, după ce au aflat că vor trata pacienţi cu COVID19. Spun că infrastuctura de care dispun nu va face faţă bolnavilor. Preşedintele Klaus Iohannis le promite ajutor cadrelor medicale

Klaus Iohannis, președintele României: Ştiu, ştim că vă este greu. Dar noi, autorităţile, politicienii, vom face tot ce este necesar, vom face tot ce putem pentru a vă asigura materialele de care aveţi nevoie. 

Patru transporturi de echipamente medicale au ajuns în România în ultimele zile, dar nu se ştie pentru cât timp ajung. 

Ți-a plăcut acest articol?

timisoara dorohoi spital medic conditii coronavirus pacient
Întrebarea zilei
Veţi participa la Slujba de Înviere?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Ce se mănâncă, de fapt, în prima zi de Paște. Aduce noroc și prosperitate
Fanatik.ro
Publicat 04.05.2024
Cuvintele din limba română pe care foarte multă lume le folosește greșit. Ce...
Fanatik.ro
Publicat 04.05.2024
Un nou test de sânge poate detecta osteoartrita cu până la opt ani înainte ca...
spotmedia.ro
Publicat 03.05.2024
HOROSCOP FINANCIAR Mai 2024: Zodiile care vor face avere și zodiile care riscă...
Gandul
Publicat 02.05.2024
Locul fascinant de la malul Dunării care atrage ca un magnet turiștii:...
Adevărul
Publicat 04.05.2024
Ce a putut să găsească un tâmplar atunci când a dărâmat un perete în...
A1
Publicat 01.05.2024
Horoscopul zilei de 5 mai 2024. Taurii trebuie să aibă grijă la prietenii....
CaTine
Publicat 04.05.2024
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după...
spynews.ro
Publicat 03.05.2024
„Eram pedepsită constant”. Teodora Stoica spune cum a fost adolescența ei,...
GSP
Publicat 30.04.2024
Eroul român care a lansat celebra deviză „Pe aici nu se trece!”. Povestea...
Click.ro
Publicat 01.05.2024
Care a fost prima mâncare consumată în spațiu. Puțini s-ar fi așteptat la...
Useit
Publicat 04.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Tradiții și obiceiuri în Joia Mare. Ce este interzis să faci astăzi când...
Redacţia.ro
Publicat 02.05.2024
Politicianul care a schimbat cinci partide în zece ani. Plutonul candidaților...
libertatea.ro
Publicat 03.05.2024
Doja Cat a purtat o ținută îndrăzneață la o cină în New York....
ZU
Publicat 03.05.2024
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic
Hello taste
Publicat 03.05.2024
Deshidratarea la copiii mici: cum se manifestă și ce poți face
Deparinti
Publicat 03.05.2024
Noul drog care face ravagii în România. Specialiști: „Provoacă...
ziare.com
Publicat 04.05.2024
Luis Fonsi nu-și mai dorește să vorbească despre fosta căsnicie cu Adamari...
Happy
Publicat 03.05.2024
Proprietățile medicinale ale ceaiului de merișoare. Efectele acestei băuturi...
Medicool
Publicat 04.05.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024