Video Experienţă inedită la Muzeul de Artă Timişoara. Vizitatorii pot urmări drumul operelor de artă de la restaurare la expoziție
Cine ajunge la Muzeul Național de Artă Timișoara, bifează nu doar frumuseţea operelor. Vizitatorii pot face acum o incursiune în bucătăria specialiştilor care salvează arta, după sute de ani de la creaţie. Este printre puţinele muzee din Europa Centrală și de Est care are inclus un laborator de restaurare in circuitul de vizitare. O fereastră spre culisele galeriei, cum îl numesc specialiştii.
Până să ajungă să fie expuse, iar vizitatorii să se bucure de ele, operele de artă trec printr-un proces migălos de analiză, intervenție și protejare. O misiune deloc uşoară, prin care restauratorii readuc la forma inițială picturi şi sculpturi afectate de trecerea timpului. Iar vizitatorii Muzeului Național de Artă din Timișoara au acum şansa de a vedea cu ochii lor locul unde magia se întâmplă.
Laboratorul de restaurare este asemeni unei săli de operaţie, cu aparatură de ultimă generaţie şi pacienţi extrem de valoroşi. Vorbim de opere de artă, unele cu o vechime de sute de ani.
În laborator lucreaza 3 restauratori cu aparatură de ultimă generație.
Toată munca aceasta, cu precizie de chirurg, se face pe o masă special cumpărată din Germania, la o temperatură atent controlată, care permite ca lucrarea să fie tratată direct pe cadrul de lemn. A costat peste 60 de mii de euro și este cea mai performantă din lume.
- Este "mai probabil" ca pandemia de Covid să fie rezultatul unui incident în laborator, susţine CIA
- Ce pedeapsă au primit românii care în 2022 au creat un laborator de cocaină în Munţii Apuseni. Alţi 3 străini...
- Adio seminţe pe stadionul Municipal din Botoşani. Decizie inedită luată de echipa din Superligă
- O şoferiţă beată s-a înfipt cu maşina într-un suport de butelii, dintr-o benzinărie din Neamţ. Femeia a fost...
- "Am vazut-o trântită jos! Şoferul a plecat, oamenii ţipau". Momentul când o bătrână este lovită de o...
"Un spaţiu în care vizitatorii noştri se pot familiariza cu ce se întâmplă dincolo de culise, cu tot acest scenariu tehnico ştiinţific care stă la baza salvării operelor de artă. Oamenii sunt extrem de curioşi, sunt fascinaţi de această relaţionare între ştiinţă şi artă", a declarat Filip Petcu, managerul Muzeului Național de artă Timișoara.
În laborator lucreaza 3 restauratori cu aparatură de ultimă generație. Piesa de rezistență este un microscop special adaptat pentru analizarea lucrărilor de artă. E unic într-un muzeu din România, deținut pana acum doar de companii private, și a costat aproape 1 milion de lei.
"După cum vedeţi acest tank mobil permite mişcarea pe plan vertical pentru a putea analiza toată suprafaţa unui tablou. Putem vedea în profunzime anumite detalii care cu ochiul liber nu ne sunt accesibile", spune Magda Babău, restaurator.
Procesul de restaurare poate dura și câţiva ani
Procesul de restaurare este unul complex şi poate dura de la câteva săptămâni la câţiva ani, spun specialiştii. Diferenţele însă, înainte şi după intervenţie, sunt spectaculoase.
"Aici avem două panorame, cea din stânga este înainte de restaurare, unde se poate vedea vernisul brunizat şi problemele de degradare, iar aici avem panorama la finalizarea procesului de restaurare", spune Magda Babău, restaurator.
Lucrarea se numeşte Călugărul Carmelit şi, după restaurare, a fost expusă în muzeu. În depozite, alte sute de lucrări aşteaptă să fie aduse la viaţă. Un alt aparat spectaculos folosit de specialişti este o cameră multispectrală.
Munca restauratorilor este o combinaţie unică între ştiinţă şi artă, iar laboratorul vizitabil e locul unde noul şi vechiul se întâlnesc pentru a crea o poveste vizuală impresionantă.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰