Înmormântarea iernii, sărbătorită cu muzică şi spectacole în Ardeal. Îmbrăcaţi în straie populare, mai mulţi tineri au luat la pas uliţele satului
A fost sărbătoare mare ieri, în Ardeal. Iarna a fost alungată de cetele de colindători mascaţi, muzicieni şi actori, în cadrul tradiţiei Fărşangului. Acesta este o tradiţie, care se sărbătoreşte la Lăsatul Secului, înainte de intrarea în Postul Paştelui romano-catolic.
De Redactia Observator la 11.02.2024, 12:22Îmbrăcaţi în straie populare şi cu feţele acoperite de măşti, mai mulţi tineri din localitatea Chibed, judeţul Mureş, au luat la pas uliţele satului pentru a serba tradiţia Fărşangului.
Personaj: Este vorba despre o tradiţie să alungăm iarna. Este o tradiţie de peste 100 de ani.
Personaj: Este vorba de fapt despre o nuntă. Avem mirele, mireasa şi nuntaşii. Avem şi un muzician care vine toată ziua cu noi şi dansăm la fiecare casă unde ne lasă să intrăm.
Localnicii le deschid poarta an de an colindătorilor mascaţi. Cei aproape 30 de colindători sunt actorii unui teatru popular. Fărşangul s-a încheiat cu o petrecere de discotecă, ce a ţinut până în zorii zilei.
Personaj: Mergem la bal diseară, mâncăm, bem, ne distrăm pe muzică şi atât.
Personaj: Toată tradiţia asta este despre distracţie. Deci cam asta ar fi ideea principală: să ne distrăm.
Înmormântarea iernii a avut loc şi în comuna Sâncrăieni din judeţul Harghita, la festivalul de datini "Lăsata Secului". Străzile au fost pline de muzicanţi şi de oameni costumaţi. Grupurile folclorice au interpretat într-un mod unic tradițiile de Fărşang, specifice fiecărei comune din care provin.
Personaj: E cel mai mare eveniment de Lăsatul Secului din Ardeal şi astăzi se adună toate grupurile care menţin această tradiţie în localităţile din judeţul Harghita.
Şi pentru că orice oaspete este primit cum se cuvine, colindătorii au fost serviţi cu bucate specifice balului de Fărşang.
Colindător: Gazdele primesc întotdeauna cu ceapă, cartofi, tot felul de bunătăţi locale în fiecare colţ de stradă unde merg grupurile şi împreună cu sătenii, cu localnicii, cu musafirii serbează această zi splendidă.
Feremcz Angela, Directorul Centrului Cultural Judeţean Harghita: Fărşangul este o perioadă când în satul tradiţional se ţineau chefurile, balurile şi tineretul s-a distrat. Acum s-au schimbat vremurile, dar tot păstrează satele acest obicei care este legat mai presus de înmormântarea Fărşangului.
Costumele specifice din diferite zone ale județului Harghita, dar şi ritualurile simbolice au ca scop alungarea iernii şi reînnoirea spiritului.