Antena Meniu Search
x

Curs valutar

21 noiembrie, Intrarea în Biserica a Maicii Domnului. Sărbătoare cu cruce roşie în calendarul ortodox

Joi, 20 noiembrie 2024, este prăznuită Intrarea în biserică a Maicii Domnului, sărbătoare cu cruce roşie în calendarul ortodox.

de Redactia Observator

la 20.11.2024 , 18:02

21 noiembrie, Intrarea în Biserica a Maicii Domnului 21 noiembrie, Intrarea în Biserica a Maicii Domnului - Arhiva Observator

Intrarea în Biserica a Maicii Domnului comemorează aducerea Fecioarei Maria la Templu de către părinţii ei, Sfinţii Ioachim şi Ana. Potrivit calendarortodox.ro, Arhiereul Zaharia a închinat-o pe Maica Domnului în Sfânta Sfintelor, locul cel mai sfânt din Templu, unde numai arhiereul intra o singură data pe an. Fecioara Maria a stat în Templu, timp de 12 ani.

În tradiţia populară, Intrarea în Biserica a Maicii Domnului este cunoscută şi sub denumirea de Sărbătoarea Luminii.

Deşi nu instituită oficial, sărbătoarea a existat înainte de sec. al VI-lea. Există astfel o menţiune a ei din sec. al IV-lea, facută de Sf. Grigorie de Nyssa.

Articolul continuă după reclamă

Se pare ca data de 21 noiembrie reprezintă data sfinţirii unei biserici cu acest hram în 543, biserică ridicată de Iustinian cel Mare lângă zidul ruinat al Templului. Biserica a rânduit ca pe 21 noiembrie să fie dezlegare la peşte.

Pe acelaşi subiect

Ce semnificaţie are Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, sărbătoarea de pe 21 noiembrie

Ziua de 21 noiembrie (Ovidenia) aminteşte de un moment de seamă din viaţa celei care avea să devină Născătoarea de Dumnezeu. Părinții Maicii Domnului sunt Sfinții Ioachim și Ana. Lipsiți de copii, aceștia L-au rugat pe Dumnezeu să le dăruiască unul, făgăduind că daca vor avea un copil, îl vor duce la templu și îl vor închina Lui.

Pentru că Dumnezeu I-a ascultat și Le-a dăruit o fetiţă, care a primit numele Miriam sau Maria („cea aleasă” sau „ cea plăcută”), atunci când aceasta a împlinit trei ani a fost adusă la templul lui Solomon din Ierusalim şi încredinţată mai marelui templului, arhiereului Zaharia, tatăl Sfântului Ioan Botezătorul.

Zaharia a dus copila în Sfânta Sfintelor, locul unde intra numai arhiereul o dată în an. Maria a stat în Sfânta Sfintelor până la vârsta de 15 ani, învăţând aici rânduielile postului, practicile bisericeşti şi rugăciunea. 

Potrivit tradiţiei, la împlinirea vârstei de 15 ani, fecioarele părăseau templul pentru a se întoarce la familiile lor în vederea căsătoriei. Însă Fecioara Maria a făcut cunoscut tuturor faptul că îşi doreşte să ducă o viaţă sfântă, în feciorie.

Este sărbătoare cu cruce roşie în calendarul ortodox. Dezlegare la peşte

De ziua Intrării în Biserică a Maicii Domnului sau Sărbătoarea Luminii, creştinii au dezlegare la peşte, vin şi ulei.

Credincioșii pot opta pentru bucate de post și preparate din peşte, care sunt aduse înainte la biserică pentru a fi sfințite. Aceste ofrande sunt împărţite copiilor şi săracilor.

Se fac pomeni pentru cei înecaţi, dar și pentru cei care au murit fără lumânare.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Ați primit vreodată de la medicul de familie medicamente similare cu cele originale, dar mai ieftine?
Observator » Ştiri sociale » 21 noiembrie, Intrarea în Biserica a Maicii Domnului. Sărbătoare cu cruce roşie în calendarul ortodox