Inspirații greșite de pe internet. Care sunt cele mai mari greșeli pe care le fac adolescenții
Social Media este un subiect intens dezvoltat, dezbătut dar merită tot interesul. De ce? Pentru că în zilele noastre, copiii, tinerii, îşi aleg modele de viaţă de pe Internet.
De Redactia Observator la 15.11.2019, 13:29Social Media este un subiect intens dezvoltat, dezbătut dar merită tot interesul. De ce? Pentru că în zilele noastre, copiii, tinerii, îşi aleg modele de viaţă de pe Internet. Când spunem modele de viaţă ne referim la oameni mai mult sau mai puţin cunoscuţi care ajung să le ghideze exitenta şi deciziile. Şi practic, totul depinde pe cine ascultă. Ceea ce pentru părinţi e un coşmar.
În căutarea unor modele de viaţă, tinerele şi în special adolescentele, se inspiră de pe internet. Şi, mai ales, în ceea ce priveşte machiajul. Însă, cum informaţia este foarte multă, nu pitem extrage mereu ceea ce este corect. Aşa că vom afla ce este bine şi ce este rău în ceea ce priveşte machiajul de la Roxana Dumitru, make-up artist cu 13 ani de experienţă în domeniu.
Roxana Dumitru, make-up artist: Inspiraţia cumva vine dintr un machiaj mai extravagant, inspiraţia de Instagram, dintr-un machiaj dragqueen acela fiind făcut pentru scena, a adus asemenea exagerari si in machiajul de stradă. Exagerările ar fi, spre exemplu, sprâncenele. Extrem de conturate, linia perfecta, niciodată o sprânceană nu va arăta aşa şi nu înţeleg de ce cineva ar vrea să arate aşa ziua. O altă exagerare este iluminatorul care este dat extrem de mult în zone total nepotrivite.
Reporter: Ţi s-a întâmplat să vină la tine o clientă cu o poză de pe internet şi să spună "Fă-mă aşa"?
Roxana Dumitru, make-up artist: Da, cred că oricui i s-a întâmplat dar eu nu le faca şa, întotdeauna adaptez la trăsăturile persoanei de pe scaun.
Aici este şi răspunsul: în tutorialele de pe internet găseşti, în mod normal, doar o parte a feţei machiată. Ochi, buze, sprâncene care nu sunt apoi arătate în perspectivă.
Iar, ce nu rezolvă machiajul, rezolvă acul sau bisturiul. Aşa se face că multe femei ajung la medicul estetician cu aceeaşi poză de pe internet, spunând "vreau să arăt aşa!".
Aşa că am mers direct la sursă pentru a afla care sunt cele mai frecvente cereri.
Viviana Iordache, medic estetician: Cele mai multe sunt cu buzele. Deci vin cu o gură ca a mea şi cu o poză a Angelinei Jolie, pe locul doi, deja creşte numărul clientelor care vin cu fotografii cu pomeţi, cu fotografii cu bărbie sau cu poziţia sprâncenelor. Mai ales, un lucru îmbucurător, vin fardate într-un anumit fel şi mă întreabă dacă ar putea obţine în urma unor tratamente cu injectabile un rezultat asemănător.
Când vine vorba de intervenţii estetice, medicii reuşeşesc totuşi să convingă majoritatea pacientelor să renunţe la ideile pe care le aveau la intrarea în cabinet şi să îşi corecteze micile imperfecţiuni într-un mod cât mai puţin vizibil. Cum fac asta? Prin "explicarea în faţa oglinzii"..
Şi dacă am înţeles cum e cu practica, să vedem cum e şi cu teoria. Psihologii ne spun că modelele pe care copiii şi adolescenţii şi le aleg de pe internet sunt, de cele mai multe ori, superficiale.
Bogdana Păcurari, psiholog: Viaţa lor propriu zisă începe să se schimbe în funcţie de ceea ce văd online. Timpul de calitate nu maie ste petreut în anturaj, cu prietenii, ci se petrece în online. În online nu poţi să vezi toată viaţa omului, vezi doar o părticică. E greu ca acea părticică pe care o vezi în online să o reproduci în viaţa ta de 100%. Şi de acolo vine o dezamăgire foarte mare.