Instalaţiile luminoase improvizate, pericol de Crăciun
Instalaţiile luminoase improvizate pot ucide! Este avertizarea pompierilor care ne sfătuiesc să fim atenţi de unde cumpărăm luminiţele pentru brad. Nu alergaţi după lucruri ieftine care sunt vândute în pieţe sau la colţ de stradă, pentru că vă puneţi în pericol casa şi familia.
De Redactia Observator la 09.12.2019, 20:51Instalaţiile luminoase improvizate pot ucide! Este avertizarea pompierilor care ne sfătuiesc să fim atenţi de unde cumpărăm luminiţele pentru brad. Nu alergaţi după lucruri ieftine care sunt vândute în pieţe sau la colţ de stradă, pentru că vă puneţi în pericol casa şi familia. Săptămâna trecută, un bărbat din Suceava şi-a pierdut viaţa.
Instalaţiile luminoase pentru bradul de Crăciun, cumpărate de la colţul străzii, din bazar sau din piaţă pot deveni un pericol real pentru familie şi pentru locuinţă. Aceasta, de exemplu, costă doar 15 lei. Se vinde fără bon fiscal sau factură, aşa că dacă o duceţi acasă nu veţi putea reclama vreo problemă la Protecţia Consumatorului.
Instalaţiile luminoase trebuie să fie bine izolate ca să nu producă un scurtcircuit în timpul funcţionării. În Suceava, un bătrân a murit în somn. Instalaţia pe care a folosit-o pentru a-şi decora fereastra casei a luat foc noaptea. Într-un experiment făcut anul trecut, pompierii au arătat cum un brad poate arde complet în 15 secunde, de la o scânteie.
Pompierii ne recomandă să nu aşezăm bradul lângă o sursă de căldură, să nu-l împodobim cu decoraţiuni electrice improvizate, cu lumânări sau artificii şi să scoatem din priză instalaţiile electrice noaptea sau când plecăm de acasă.
Alin Găleată, purtător de cuvânt ISU Suceava: Vă recomandăm să nu vă apropiaţi cu ţigara aprinsă de brad şi să nu aruncaţi restul de ţigări lângă suportul pomului. Dacă se produce un astfel de eveniment, întrerupeţi curentul şi încercaţi să acoperiţi bradul cu o pătură udă şi apoi sunaţi la 112
Radu Pentiuc, profesor universitar Facultatea de Inginerie Electrică Suceava: Toate societăţile care lucrează cu asemenea echipamente sunt autorizate, acreditate, iar echipamentele sunt verificate. Circuitele electrice sunt protejate la scurtcircuit
Statisticile arată că, în anii trecuţi, peste 150 de incendii au avut loc din cauza unor instalaţii defecte.