Interzis cu laptopul în cafenele, dacă stai mai mult de trei ore
Proprietarii de cafenele vor să interzică accesul cu laptopuri, pe motiv că unii vin doar ca să studieze şi ţin mesele ocupate fără consumaţie. Modelul este preluat din alte ţări europene, dar la noi ar putea fi totuşi adaptat. Unele localuri le permit accesul în continuare, cu condiţia să mai cumpere ceva după trei ore.
De Ingrid Tîrziu la 23.05.2024, 19:40Radu este student la Medicină şi aproape zilnic îşi petrece câteva ore bune în cafenele pentru studiu. Vestea că proprietarii ar putea să-i interzică accesul cu laptop nu-l încântă deloc.
"Nu am cea mai bună părere, având în vedere că mă gândesc că principalii studenţi ai acestei cafenele sunt studenţi de la facultatea de lângă. Poate ar putea să fie îmbunătăţită prin faptul că mai putem să cumpărăm încă trei ore cu încă o cafeluţă", susţine acesta.
Unii propretari de cafenele încearcă să găsească o variantă de mijloc, pentru a-şi împăca toţi clienţii: să închidă laptopurile în maximum trei ore. Psihologii aplaudă iniţiativa antreprenorilor.
Pentru că multe cafenele nu se mai adaptează pe nevoile nomazilor, mulţi se îndreaptă către spaţii comune de lucru, care oferă şi bufet sau bucătărie. După multe căutări, Silvana a găsit un spaţiu ideal de lucru pentru ea.
"Lucrez deja de 5 ani de la distanţă şi atunci chiar am dificultate să-mi găsesc unde să lucrez. Am încercat foarte multe locuri. Cafenelele standard sunt destul de gălăgioase, n-au scaunele neapărat confortabile", susţine Silvana.
În Europa sunt tot mai multe localuri care descurajează nomazii digitali. Ca să nu mai lucreze din cafenele, multe spaţii din Barcelona şi Valencia au tăiat Wi-fi-ul, iar la Berlin sau Paris sunt multe locuri unde accesul cu laptop este strict interzis.