Fenomene meteo periculoase în România, de la furtuni şi inundaţii la incendii produse de razele soarelui
România este în plin cod galben de ploi şi vijelii. Avertizarea va expira spre miezul nopţii, iar efectele au fost distrugătoare în întreaga ţară. Au zburat acoperişuri, râurile s-au umflat, iar viiturile au devastat totul în calea lor. La Constanţa, un incendiu a fost provocat de razele soarelui.
De Redactia Observator la 19.06.2019, 21:22România este în plin cod galben de ploi şi vijelii. Avertizarea va expira spre miezul nopţii, iar efectele au fost distrugătoare în întreaga ţară. Au zburat acoperişuri, râurile s-au umflat, iar viiturile au devastat totul în calea lor. La Constanţa, un incendiu a fost provocat de razele soarelui extrem de puternice. Zeci de oameni au privit înspăimântaţi cum ia foc acoperişul unui spital.
O furtună de 20 de minute a adus dezastrul în Târgu Cărbuneşti, judeţul Gorj. Acoperişul unui bloc a fost luat pe sus de rafale care au bătut cu 100 de kilometri pe oră. 6 maşini au fost distruse în câteva secunde. Vremea a adus necazuri în întreaga ţară.
S-au înregistrat inundaţii în Piatra Neamţ, Braşov sau Suceava
La Piatra Neamţ, locuitorii unui cartier sunt la capătul puterilor după ce inundaţiile i-au lovit a doua oară în această lună.
O familie cu doi copii a fost nevoită să se adăpostească la rude.
Oamenii dau vina pe autorităţi, care nu au modernizat niciodată sistemul de canalizare.
Canalizarea a cedat şi pe DN15, unde o porţiune din şoseaua care leagă Piatra Neamţ de Bicaz a fost acoperită de ape.
O ploaie torenţială a adus aluviuni de pe versanţi şi într-un cartier din Braşov, iar în Suceava, mai multe străzi au fost din nou sub ape.
În schimb, în comuna Suciu de Sus din Maramureş, o viitură a distrus zeci de hectare de teren agricol.
Pe litoral sunt probleme din cauza razelor extrem de puternice ale soarelui
Vijeliile vor continua şi zilele următoare, anunţă meteorologii.
Alina Şerban, meteorolog ANM: Înnorările se vor accentua, vom avea acei nori cu dezvoltare mare pe verticală, de 15 mii de metri. Aceşti nori aduc grindină şi descărcări electrice
Singura zonă ferită de instabilitate, în aceste zile, va fi litoralul românesc. Vom avea 30-31 grade în aer şi 25-26 în apa mării. Dacă alegeţi să mergeţi la munte, în schimb, să aveţi la Dumneavoastră umbrele şi pelerine pentru că va ploua aproape în fiecare zi.
La mare, altele sunt problemele. Indicele radiaţiei ultraviolete a atins valori periculoase. Atât de mari, încât acoperişul unui spital s-a aprins de la razele soarelui.
A fost stins la timp de pompieri. În timpul intervenţiei, 60 de oameni - cadre medicale, dar şi pacienţi - au fost evacuaţi.