Specialiștii recomandă investițiile în aur la începutul crizei economice provocate de pandemia de coronavirus
Goana după aur ne scoate din criză. Atunci când situația economică a lumii se complică, economiştii ne sfătuiesc să ne punem la adăpost investind în aur. De câteva luni, lingourile sunt la mare căutare. Nu vă hazardați, totuși. Ideal ar fi să comparați preţurile şi să consultați analişti financiari, înainte de o primă investiție.
De Andra Mitu la 04.08.2020, 23:24- Un gram de aur a ajuns să coste 260 de lei.
Bijuterii, monede sau chiar lingouri. De la câteva grame la o greutate de un kilogram. În vremuri de criză, investiţiile în aur sunt sigure, iar românii au învăţat lecţia. În primele şapte luni ale anului, au cumpărat numai de la o singură bancă în jur de 470 de kilograme de aur, în valoare de aproape 100 de milioane de lei.
Mihai Mureșian, arbitragist: Am efectuat aproximativ 1200 de tranzacţii cu aur. Peste 30 la sută din tranzacţiile cu aur efectuate de noi anul acesta au fost făcute în perioada lunii aprilie.
Investiţiile în aur sunt şi un indiciu că ne temem de criză.
Mihai Mureșian, arbitragist: Aurul, în momentul în care există perioade de crize sau de turbulențe pe pieţele financiare, se observă un interes mai mare al investitorilor.
Adrian Negrescu, consultant economic: Este o criză care va accentua creșterea prețului aurului, argintului, a platinei. Ne vom duce spre 2000 de dolari uncia, în toamnă.
Alexandru a început să investească în aur la începutul crizei din 2008, pe când lucra în străinătate.
Alexandru Cojocaru, investitor: Cumpăram aur din Franța, Anglia, Austria. Nu mult, cât putea să cumpere o persoană fizică. Când m-am întors în România am continuat să îmi țin economiile în aur. Mi-au fost foarte utile. Am avut o problemă de sănătate și faptul că am avut aurul pe care să îl vând mi-a permis să îmi rezolv problemele.
De la economii în aur, a trecut la un business profitabil cu lingouri şi monede din aur.
Alexandru Cojocaru, investitor: În 2018 am vândut casa părintească și am cumpărat un kilogram de aur împreună cu tatăl meu. La sfârșitul lui 2018, stocul de un kilogram am început să îl rulez. La început aveam un client pe lună și eram entuziasmat când venea un client.
Acum vinde cantităţi impresionante de aur sub formă de monede şi lingouri.
Alexandru Cojocaru, investitor: Mă obișnuisem cu vânzări în jur de 10 mii de euro, echivalent în lei lunar. Acum, din mai, de când am redeschis după acel lockdown, am sărit de 300 de mii pe lună, iar în ultima lună am vândut de peste un milion de euro.
În România există două tipologii de clienți. În vreme ce unii cumpără pentru a face cadouri, alții, având experiența crizei anterioare, încearcă să se pună la adăpost. În acest magazin, spre exemplu, prețurile pleacă de la 50 de euro, dar pot ajunge chiar și la 5000 euro, dacă vorbim de bijuterii care conțin diamante, safire și topaz.
Într-un interviu acordat în exclusivitate Observator, economistul american Nouriel Roubini explică de ce este bine să facem economii în aur.
Nouriel Roubini, economist: Este o măsură de protecţie bună în faţa inflaţiei, împotriva crizelor financiare, împotriva riscului geopolitic - este o investiţie bună, o acoperire bună în faţa mai multor riscuri.
Într-o saptămână, aurul a înregistrat 4 maxime istorice. Primul a fost pe 27 iulie, când un gram de aur ajungea la 257 de lei, cel mai recent - ieri când un gram de aur costa 260 de lei.