Jobul ideal, echilibru între muncă și familie. Nevoile angajaţilor se schimbă în funcţie de vârstă (Video)
Mai mult timp liber petrecut alături de familie şi de prieteni sau posibilităţi de evoluţie în companie şi ascensiune în carieră. Nevoile angajaţilor români se schimbă în funcţie de vârstă şi de la generaţie la generaţie.
De Redactia Observator la 13.05.2019, 21:06Mai mult timp liber petrecut alături de familie şi de prieteni sau posibilităţi de evoluţie în companie şi ascensiune în carieră. Nevoile angajaţilor români se schimbă în funcţie de vârstă şi de la generaţie la generaţie. Dacă "milenarii" pun accent pe independenţă şi nu doresc să fie blocaţi în programul unei zile de lucru, altfel stau lucrurile pentru cei cu vârste de peste 55 de ani. Aşa numiţii baby-boomers sunt dedicaţi organizaţiilor şi mai puţin flexibili.
Generaţia milenară, reprezentată de angajaţii cu vârste între 25 şi 34 de ani, va ocupa până la 75 la sută din piaţa forţei de muncă în următorul deceniu. Aceşti tineri vor un echilibru între viaţa profesională şi personală. De aceea, sunt dispuşi să părăsească oricând locul de muncă dacă nu găsesc avantajele pe care le caută.
Andrei Văcaru, consultant HR: Cei tineri îşi doresc foarte mult oportunităţi de dezvoltare în carieră, îşi doresc training.
Pentru cei cu vârste între 55 şi 64 de ani este important să lucreze într-o companie care ştie să le aprecieze eforturile.
Generaţia Baby Boomers este apreciată de angajatori în special pentru stabilitate.
Keren Rosner, psiholog: Au altă mentalitate, poate nu mai fac faţă ritmului alert al cerinţelor şi imposibilitatea de a se muta, de a face altceva, îi determină să rămână la acel loc de muncă total nefavorabil lor.
Generaţia X, formată din angajaţi cu vârste cuprinse între 38 şi 48 de ani, caută și are nevoie de sprijin din partea angajatorilor. Sunt cei care vor să găsească timp şi pentru creşterea copiilor, dar şi pentru a avea grijă de părinţii lor, în vârstă.
De asemenea, caută modalităţi de reîncărcare a bateriilor, chiar şi la locul de muncă.
Andrei Văcaru, consultant HR: Sunt foarte multe companii care încearcă să-şi reţină angajaţii şi fac foarte bine lucrul acesta. De la beneficii materiale până la ocazii de a se distra cu colegii, până la zile în care pot lucra de acasă.
Motivele pentru care românii părăsesc un loc de muncă sunt: salariul mic, oportunităţi de carieră limitate, lipsa recunoaşterii meritelor. Şi tot mai des, angajaţii se plâng că serviciul le ocupă prea mult timp.
Andrei Văcaru, consultant HR: Dacă vrei să-ţi plece angajatul, ţine-l mult peste program, nu-i asculta părerile, nu-l întreba ce-şi doreşte, nu-i recunoaşte meritele, eventual asumă-ţi-le tu.
Potrivit studiilor, în momentul când caută un loc de muncă, românii se bazează pe recomandările primite, pe agenţii de recrutare sau fac cercetare online.