Jucăriile comunismului au ajuns piese de muzeu
Urşi din paie sau plastic, bebeluşi din cauciuc, tancuri şi trenuleţe din lemn acestea sunt doar o parte din bucuriile copiilor născuţi cu mult înainte de Revoluţia din 89.
De Redactia Observator la 11.12.2019, 17:04Urşi din paie sau plastic, bebeluşi din cauciuc, tancuri şi trenuleţe din lemn acestea sunt doar o parte din bucuriile copiilor născuţi cu mult înainte de Revoluţia din 89. În anii comunismului Moş Crăciun era interzis, iar loculul lui fusese luat de Moş Gerilă. Darnic şi el cu cei mici chiar dacă la nivel general societatea era destul de săracă.
În noaptea de Revelion Moş Gerilă venea cu sacul încărcat de jucării şi lăsa micuţilor preţioasele păpuşi de la Arădeanca sau machetele maşinilor la modă în acei ani. Acum jucăriile anilor trecuţi au ajuns piese de muzeu, iar copiii moderni au ocazia să vadă cu ce îşi umpleau timpul părinţii şi bunicii lor.
În anii '80, Moş Gerilă era responsabil cu adusul jucăriilor, iar copiii aşteptau ultima zi a anului pentru a primi păpuşa mult visată sau setul de tancuri obţinute cu greu de părinţi.
Ca să înţeleagă mai bine cum funcţionau lucrurile pe vremuri şi cum arătau jucăriile bunicilor şi părinţilor, pentru copii de azi a fost organizată la Arad o expoziţie a jucăriilor trecutului.
Majoritatea exponatelor au fost găsite prin podurile caselor bătrâneşti sau prin vilele demolate de comunişti.
Figurine, păpuși, mașinuțe și trenulețe, roboți, rachete și nave spațiale, aranjate în jurul bradului, sunt astăzi privite cu nostalgie de părinți și cu un oarecare interes de copii.
Expoziția de jucării din trecut va fi deschisă până la mijlocul lunii ianuarie, iar intrarea este gratuită.