La ce vârstă fac românii primul copil. Dezvăluirea sinceră a Octaviei, care a devenit mamă la 24 de ani şi are două fete şi doi băieţi
Scumpiri peste scumpiri, cu ce bani să mai creşti şi un copil?! Asta ar spune mulţi dintre tinerii români. Statisticile arată că nici bărbaţii, nici femeile nu se mai grăbesc să îşi întemeieze o familie. Abia dacă mai vezi un cuplu sub 30 de ani cu copil mic. Specialiştii spun că, între timp, o altă problemă devine un fenomen îngrijorător: infertilitatea.
De Ingrid Tîrziu la 19.09.2023, 17:35- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Octavia are două fete şi doi băieţi, iar pe primul copil l-a adus pe lume la 24 de ani. "Ştiam că dacă fac mulţi copii trebuie să fiu mai organizată şi cumva să fac să fie comunitate. Este greu şi atunci copiii mei au petrecut foarte mult timp în maşină, ducându-i la şcoală, iar eu la corporaţie, la carieră... Ca mamă este greu, dar poţi să faci să fie şi amuzant. Am patru copii!!", spune Octavia Niekoop, mamă.
La ce vârstă fac românii copii
Şi Andreea a devenit mamă înainte de vârsta de 30 de ani. Avea 27 de ani când a născut primul copil. Pe atunci, soţul ei avea 30 de ani. "Cred că pe la 26-27 ar fi o vârstă ideală pentru că cumva cred că ai mai mult timp şi mai multă răbdare pe care să i-o poţi aloca copilului. Acum, având cumva o experienţă în spate, cred că un bărbat mai are nevoie de un an, doi în plus să fie pregătit să înţeleagă ce înseamnă acest job de părinte", este de părere Andreea Panait, mamă.
Un job pentru care tot mai mulţi tineri nu se simt pregătiţi. Românii amână momentul întemerii unei familii cât pot de mult. "Dacă în urmă cu 15 ani, vârsta medie la care bărbaţii aveau primul copil era între 20 şi 24 de ani, acum a crescut cu un deceniu. Concret, bărbaţii fac acum copii între 30 şi 34 de ani. Şi femeile fac acum copii târziu. Vârsta medie este 28 de ani", arată Ingrid Tîrziu, reporter Observator.
"Nu e neapărat corect, dar mă gândesc că m-ar opri din a-mi trăi viaţa sau din ce-mi place mie ca tânăr", mărturiseşte un bărbat. "Pentru că îţi trebuie timpul necesar, ca să-ţi faci tu toate lucrurile şi să fii împăcat", spune un altul.
Tot mai multe cupluri infertile
Specialiştii în infertilitate avertizează că femeile nu ar trebui să nu amâne prea mult momentul.
"Primul motiv de infertilitate la femei este cariera. Este un motiv non-medical, care în continuare există şi noi încercăm să spunem că ovarele au vârsta lor biologică. Nu devine o prioritate a avea un copil, consideră că este timp şi din păcate, la un moment dat, când ne gândim să avem un copil, vedem că nu întotdeauna se întâmplă", explică Andreas Vythoulkas, medic specialist în infertilitate.
Motivul principal pentru care tinerii nu-şi doresc să devină părinţi prea devreme este responsabilitatea financiară. "Întotdeauna există o legătură foarte strânsă între condiţiile economice şi apariţia copilului. Un copil reprezintă întotdeauna un tip de investiţie şi un efort financiar din partea familiei. Un alt motiv este faptul că o bună parte din populaţia aflată la vârsta fertilă a imigrat şi atunci sunt mult mai puţini români aflaţi la această vârstă", spune Dan Petre, sociolog
Vouchere pentru fertilizarea in vitro
Ministerul Familiei oferă vouchere pentru procedurile de fertilizare in vitro. Peste 12.000 de cupluri care se confruntă cu infertilitate pot primi 15.000 de lei din partea statului. În plus, Guvernul a decis majorarea cu 50% a indemnizaţiei de creștere a copilului pentru părinții de gemeni, tripleți și multipleți.