Antena Meniu Search
x

Video Comuna în care se nasc cei mai mulţi gemeni şi tripleţi din ţară. Indemnizaţiile pentru mamele de gemeni sau tripleţi, mărite

Jobul de părinte va fi mai bine plătit decât locul de muncă. Îndemnizaţia pentru mamele de gemeni sau tripleţi va fi mai mari decât salariul pe care îl primeau înainte să nască. Pentru fiecare copil, Executivul oferă încă 50% din salariul mediu pe economie. Inclusiv cei care înfiază vor beneficia de majorare. 

Andreea Milea
de Andreea Milea

la 14.09.2023, 20:56

Vezi și

Raportat la un salariu mediu pe economie de 6.000 de lei, o mamă cu un singur copil va primi o indemnizaţie de 5.100 de lei, la fel ca şi până acum. Modificări apar la mamele cu gemeni, care vor avea venituri mai mari decât cele încasate în timp ce mergeau la serviciu. Pentru ele, indemnizaţia creşte cu 50% şi ajunge până la 7.650 de lei. Cele mai mari indemnizaţii le vor avea mamele cu 3 copii. Pentru ele, suma se dublează şi ajunge la peste 10.000 de lei pe lună. Creşte şi plafonul de impozitare iar indemnizaţiile de până în 10.512 lei nu vor fi taxate de stat. 

Raluca este mamă de gemeni de 6 luni. În timpul concediului maternal, soţul ei şi-a luat al doilea job ca să facă faţă cheltuielilor pentru că ajutorul de la stat nu le ajungea. Şi ea a fost la un pas să revină la muncă. 

Raluca Bibu, mamă gemeni: "Costurile sunt duble pentru doi copii. Scutecele ne costă aproximativ 2.000 de lei pe lună, laptele praf ne ajunge cam 1.000 lei pe lună. Mă avantaja mult mai mult să lucrez decât să beneficiez de indemnizaţia pentru creşterea copilului."

Statul promite că simplifică procesul de acordare a indemnizaţiilor

Pe acelaşi subiect

Veniturile nu se vor majora doar pentru părinţii de gemeni sau tripleţi. Bani în plus vor primi şi mamele care nasc al doilea copil în timp ce primesc deja indemnizaţie pentru creşterea primului nou-născut. Şi nu numai... 

Raul Giuglea, purtător de cuvânt al Ministerului Muncii: "Şi părintii care înfiază copii vor avea parte de aceleaşi beneficii. Dacă ar putea să înfieze mai multi copii si indemnizatia lor va creşte ca si cand ar fi vorba despre gemeni, tripleţi sau multipleţi."

Părinţii nu trebuie să depună documente noi. De toate actele se va ocupa Agenția Națională pentru Plăți. 

Natalia Intotero, ministrul Familiei: "Primesc foarte multe solicitări din partea familiilor, în special din partea tinerilor care îşi doresc să fie susţinuţi pentru a avea un copil şi pentru a-l putea creşte în condiţii decente."

Dan Petre, sociolog: "Întotdeauna există o legătură foarte strânsă între condiţiile economice şi apariţia copilului. Un copil reprezintă întotdeauna un tip de investiţie şi un efort financiar din partea familiei."

În localitatea Sângeorgiu de Mureş pare că oamenii nu ţin cont de venituri. Aici se nasc cei mai mulţi gemeni şi tripleţi din toată ţara. 

"Ca mamă de gemeni recunosc că a fost greu. Cheltuielile sunt foarte mari, astronomice aş zice. În momentul în care ai mai mult de doi copii, 3, 4, să fii părinte este un job full time." 

Un job de care tinerii de la noi pare că se feresc. Vârsta medie la care românii fac primul copil a crescut. Femeile nasc la 28 de ani, cu 5 ani mai târziu faţă de acum 16 ani. Bărbaţii amână momentul şi mai mult, până la 34 de ani. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri economice » Comuna în care se nasc cei mai mulţi gemeni şi tripleţi din ţară. Indemnizaţiile pentru mamele de gemeni sau tripleţi, mărite