La mare, bucătarii încă mai gătesc preparate din peşte. Vremea caldă ține chefalul la mal
La mare, bucătarii încă mai gătesc preparate din peşte, deși n-ar mai trebui sa avem pește proaspăt în această perioadă. Exemplul cel mai bun Chefalul. Care de regulă se retrăgea mai devreme în apele adânci.
De Redactia Observator la 13.11.2019, 15:30La mare, bucătarii încă mai gătesc preparate din peşte, deși n-ar mai trebui sa avem pește proaspăt în această perioadă. Exemplul cel mai bun Chefalul. Care de regulă se retrăgea mai devreme în apele adânci.
Acum în schimb, temperaturile neobişnuit de mari aduc peştii la mal mai mult ca niciodată. Chiar şi pescarii sunt uimiţi, nu-şi mai aminesc de când n-au mai prins chefal în luna lui Brumar.
Trăim una dintre cele mai călduroase luni de noiembrie din istorie. Deşi ar fi trebuit să ierneze deja, chefalul, un peşte iubitor de ape calde, se prinde ca în plină vară.
Doar o privire în calendar le aminteşte pescarilor că sezonul acestei specii s-a încheiat încă de acum două luni.
Silai Naum, pescar: Din 83 sunt pescar, dar asa timp frumos ca anul asta n-am intalnit. Şi zilele trecute am avut cantitati mari pt luna asta.
Pescar: Aproape in fiecare an la sf lui octombrie, exista o mare furtuna de nord care termina pescuitul de vara, care anul asta nu a fost inca. De asta e si chefal, de asta stam si noi pe diguri.
Și nu doar chefalul poate fi pescuit în apropiere de mal. Mai multe specii de peşti şi-au întârziat retragerea în ape mai calde.
Stelian Murariu, proprietar pescador: Ne convine de minune, pentru ca speciile de peste care practic se retrageau spre lagune golfulete sau ape mai reci raman pe tarm, pe zona de pescuit a noastra. Mă refer la scrumbie stavrid, chatal, zarganul care iar ar fi trebuit sa dispara.
Deocamdată însă, apa mării este la fel de caldă ca în iunie.
Un motiv în plus pentru ca pescarii să îşi frece mâinile de bucurie. În câteva zile, întrăm în postul Crăciunului, plin de dezlegări la peşte. Iar chefalul este o alegere inspirată, spun bucătarii. Are o carne dulce, numai bună perpelită cu un strop de sare pe plita încinsă.
Sorin Mănăilă- manager cherhana: E un peste destul de gustos, cu carnea ferma. El se poate prepara atat la gratar, cat si saramura, chiar si la cuptor.
În cherhanale, o astfel de farfurie costă între 20 şi 30 de lei. În pieţe, un kilogram de chefal se vinde cu 18 lei.