La un cutremur de peste 9 grade pe Richter, trei cladiri din Bucureşti vor rămâne în picioare
Casa poporului, un corp al Academiei Române şi fostul sediu al Primăriei Capitalei, din bulevardul Elisabeta. Ultima clădire tocmai a fost dotată cu un sistem special care-i permite să se mişte în acelaşi ritm cu pământul în cazul unui seism.
De Redactia Observator la 20.03.2014, 09:14Clădirea în care a funcţionat Primăria Capitalei până acum 4 ani, un imobil vechi de peste un secol, a devenit una dintre cele mai sigure clădiri din ţară.
Încadrată în clasa I de risc seismic, construcţia a fost consolidată cu un sistem care o face să reziste la cutremure neînregistrate până acum în România.
Doar două imobile din România se mai pot lăuda cu o astfel de rezistenţă: Palatul Parlamentului şi un corp al Academiei de Studii Economice.
În caz de cutremur, cei 262 de izolatori şi 36 de amortizoare antiseismice ar desprinde clădirea de la locul ei şi ar mişca-o în ritmul pământului.
Lucrările nu vor afecta cu nimic elementele istorice ale clădiri. De exemplu, mozaicul de pe scara interioară a fost desprins bucată cu bucată pentru a fi reamplasat pe vechea structură.
Consolidarea a costat până acum 57 de milioane de lei. Pentru finisare şi lucrări interioare estimările se ridică la 81 de milioane.