Lacul din Băile 1 Mai, secat de 5 ani, a prins viaţă datorită pandemiei
Încă un exemplu că natura prinde viaţă odată cu izolarea oamenilor din cauza pandemiei este lacul din Băile 1 Mai. Secat de aproape cinci ani, din cauza exploatărilor apei termale, lacul a prins viaţă o dată cu suspendarea activităţii ştrandurilor din Băile Felix şi Oradea.
De Redactia Observator la 08.04.2020, 17:34Încă un exemplu că natura prinde viaţă odată cu izolarea oamenilor din cauza pandemiei este lacul din Băile 1 Mai. Secat de aproape cinci ani, din cauza exploatărilor apei termale, lacul a prins viaţă o dată cu suspendarea activităţii ştrandurilor din Băile Felix şi Oradea. Specialiştii se aşteaptă acum să reapară şi nuferii.
Rezervaţia de nuferi din Băile 1 Mai a început din nou să prindă viaţă, după ce era pe punctul de a dispărea complet. De aproape 5 ani, nivelul apei termale era scăzut şi nicio floare nu mai rezista.
Andrei Togor- custode rezervație naturală: În ultimii patru ani, aceasta apa termala tinea cam o luna, o luna jumate, de obicei, in perioada de dupa stoparea incalzirii locuintelor si ulterior debutului sezonului estival cand toate aquaparcurile si psicinele erau alimentate cu apa termala, se oprea.
Situaţia s-a remediat pentru moment. Specialiştii spun că bucuria ar putea fi de scurtă durată, dacă exploatarea zăcământului de apă termală nu se opreşte.
Primăria vrea să atragă fonduri europene pentru amenajarea zonei şi speră ca în maximum 5 ani, lacul să arate ca odinioară.
Cristian Laza - primar comuna Sânmartin: Avem un proiect tranfrontalier in valoare de 2 mil 700 mii euro alaturi de partenerii maghiari. 2 mil vor fi investiţi în rezervatie, acces, imprejmuire, igienizare rezervatie,
Localnicii speră şi ei că vor vedea din nou nuferii pe luciul apei.
Lacul cu nuferi a fost declarat monument al naturii încă din 1931. Rezervaţia este renumită şi pentru că iarna, datorită apei termale, broaştele nu hibernează.