Lacul care ascundea o comoară a secat: “În 1995 am avut o problemă, era să mă operez. Un medic mi l-a indicat”
Cel mai sărat lac din România a secat. Arşiţa a evaporat apa şi în urmă au rămas un deşert de sare şi uimirea puţinilor turişti. Deși apa sărată are proprietăți uimitoare terapeutice, iar nămolul e o adevărată comoară, decenii la rând autoritățile nu au făcut nimic pentru a dezvolta zona. Acum planurile sunt mari, dar nu mai e lacul.
De Adrian Obreja la 22.08.2022, 20:31- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Odată ca niciodată, a fost cel mai sărat lac din România. O comoară turcoaz plină de noroi bogat în calităţi terapeutice. Din lacul Movila Miresii n-a mai rămas azi aproape nimic: apa s-a evaporat şi a lăsat în urmă un deşert de cristale de sare cât vezi cu ochii.
Din cele 120 de hectare, cât măsura lacul sărat de la Movila Miresii, asta este tot ce a mai rămas. Un strat gros de sare.
Localnic: “Spune doamna aia, că ei sunt de aici de aproape, că a fost apa până aici la mal. Până sus.”
Deşi locul ar fi putut avea un potenţial uriaş, doar oamenii din zonă ştiu de existența lui. Unii s-au tratat aici an de an și au simţit pe pielea lor beneficiile băilor. Acum însă, tot ce au putut face a fost să întindă șezlongul și să stea la soare.
Turist: “Am venit de mulţi ani. Am prins apa până aici. Foarte sănătoasă. Mă dădeam cu nămol. Dar acum nu mai intru aici. Nu aveți în ce intra.”
Nămolul cu proprietăţi terapeutice se ia la pachet
Cu găleata, in sac și apoi acasă. E singura varianta prin care oamenii mai pot profita de nămolul cu proprietăți terapeutice aflat sub stratul de sare.
Deseori, turiştii ajung aici din greşeală. Ca acest cuplu din Tecuci. Căutau celălalt lac sărat din Brăila, dar GPS-ul maşinii i-a adus aici.
Turist: “Am aflat unde e lacul sărat. Unde nu mai este. Suntem dezamăgiți.”
Nepăsarea şi seceta au distrus lacul cu cea mai mare salinitate din România. După Revoluţie, autoritățile locale și centrale au lăsat minunea naturală de izbelişte: fără investiţii, fără protecţie. Iar acum, natura a desăvârşit dezastrul.
Dumitru Panțuru, primar: “Din păcate, ăsta e efectul secetei. Seceta prelungită și persistentă. După determinările făcute de cei de la Ministerul Industriilor, resurselor minerale, s-ar părea că e unul dintre cele mai bune lacuri de stepă din Europa, cu proprietăți terapeutice.”
Primarul își aduce aminte că și el venea la băi pe când era copil
Primar: “În 1995 chiar am avut o problemă medicală. Era să mă operez. Un medic de la Brăila mi-a indicat Lacul Sărat Movila.”
Iar vremurile de aur se mai păstrează doar în amintiri.
Culmea, acum când lacul nu mai e, planurile pentru dezvoltarea lui sunt mari
Iulian Chiriac - președinte Consiliu Judeţean Brăila: “Partea de infrastructură, canalizare, apă și să putem să dăm viață acestui lac pentru că are un potențial imens, fiind cel mai sărat din ţară. Și putem crea acolo, prin parteneriate, centre de tratament.”
Însă doar natura mai poate aduce lacul la viață prin ploi suficiente și o iarnă cu zăpadă.