Video Probleme de-a lungul întregii Dunări, după ce canalele folosite la transport au secat. Turiştii se trezesc captivi în mlaştini pline de noroi
Seceta face prăpăd şi în Delta Dunării! Mai multe canale folosite la transport au secat şi s-au transformat în mlaştini pline de noroi. În apropiere de Gura Portiţei, mai mulţi turişti s-au trezit că trebuie să coboare din ambarcaţiune şi să o împingă, pentru că a rămas împotmolită în mâl.
Lacul Periteaşca, parte din rezervaţia naturală care e casă pentru călifarul alb şi gâsca cu gât roşu, e mai mult mlaştină decât canal. Turiştii care au ajuns aici şi sperau să se bucure de peisajul spectaculos al Deltei s-au trezit împotmoliţi în mâl. Oamenii n-au avut încotro decât să coboare din barcă şi să înceapă să împingă ambarcaţiunea până au dat de apă mai adâncă.
Turiştii se trezesc captivi în mlaştini pline de noroi
Nu sunt singurii turişti surprinşi de efectele secetei din Delta Dunării. Nivelul fluviului a scăzut atât mult că braţele şi canalele mai mici au secat.
George, barcagiul: Apa trebuia să fie cel puţin jumătate de metru mai sus. Şi uite cât e de scăzută acum. Toată vara a plouat de...nu ştiu să zic...de trei ori şi atunci a plouat 20 de minute, un sfert de oră....
- Sute de nave blocate pe Dunăre, pe tronsonul româno-bulgar, din cauza nivelului scăzut al apei
- Bacul militar de la Galaţi s-a stricat iar şi stă de două zile tras la mal. Cine vrea să treacă Dunărea...
- Aproape 800 de localități din țară, afectate de secetă, primesc apă cu porția. Debitele Dunării au scăzut la...
Unde la începutul verii era apă din belşug, acum e mai mult mâl. Iar turiştii care nu apelează la profesionişti devin victime sigure.
George, barcagiul: E apa foarte mică. Tre' să ţii malul şi atât, tre' să mergi pe mijloc pe aici, pe lângă crengi.
Când nu rămân împotmoliţi, se trezesc că noroiul şi aluviunile de pe fund ajung până la motor şi strică bărcile. Zona cel mai dificil de traversat în aceste zile e braţul spre Isăccel. Nuferii şi pelicanii care se odihnesc pe apă nu mai pot fi admiraţi de turişti.
''E jale, toate sunt colmatate
La Isaccea-Isăccel cum se mai intră?
Păi nu se mai intră.
Rămân împotmoliţi turiştii?
Da, sunt apele foarte mici.''
Dacă totuşi braţul trebuie trecut...În unele zone apa este atât de scăzută, încât cei care conduc bărcile trebuie să circule cu viteză, astfel încât ambarcaţiunile să nu rămână împotmolite în mâl. O altă soluţie ar fi să fie ocolită toată zona. Ar dura însă o oră şi jumătate - două, iar preţul s-ar tripla.
''Merge
Cum?
Foarte bine. Încet
Încet, nu?
Păi da.
Şi dacă rămâneţi împotmoliţi?
Căutăm pe cineva să ne scoată.''
Localnicii spun că dezastrul nu e provocat doar de secetă, ci şi de nepăsarea autorităţilor.
Barcagiu: Trebuiau să decolmateze canelele, trebuiau să facă ceva, dar nu au făcut nimic, ştiu doar bani să ia pe fel şi fel de taxe, în schimb să facă ceva pentru Deltă, nimic.
Cătălin Balaban, preşedinte Asociaţia Pescarilor: Înainte colmatările erau făcute la un interval de 3-5 ani, din 2007 şi până în 2022 nu au fost făcute lucrări măcar de toaletarea pomilor.
Probleme sunt de-a lungul întregii Dunări. Luna trecută, debitul fluviului la intrarea în ţară a ajuns la 1750 de metri cubi pe secundă, mult sub medie, şi s-a apropiat de minimul istoric din 1992.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰