Lacul Ursu, Marea Moartă din Transilvania. Locul e renumit pentru efectele apei: turiştii au venit în număr mare în prima zi de deschidere a ştrandului
Lacul Ursu din Sovata e una din atracţiile turistice de sezon. Pentru câteva zile doar, apa are 40 de grade în adâncuri faţă de 26 la suprafaţă. Acest efect ţine însă puţin, pe măsură ce se aglomerează cu turişti, temepratura apei se omogenizează. Lacul este supranumit Marea Moartă din Transivania.
De Redactia Observator la 26.06.2021, 20:27Turiştii au venit în număr mare în prima zi de deschidere a ştrandului Lacul Ursu din Sovata. Chiar dacă soarele nu şi-a făcut prea des apariţia, apa caldă a fost tot ce au avut nevoie oamenii pentru o zi de relaxare şi distracţie.
"Noi am venit din Cluj, special pentru lacul Ursu. E călduţă apa şi este foarte ok. Nu contează că nu este soare", spune un turist.
Lacul Ursu este renumit pentru efectul de heliotermie. Datorită stratului de apă dulce care se află la suprafaţă, soarele reuşeste să încălzească în profunzime apa sărată. Astfel că, ea are diverse temperaturi, iar cea mai mare temperatură este la 2 metri adâncime. La trei metri, temperatura este de 33,67 de grade. La 2 metri, apa are 38,5 grade.
"În 1898, apa lacului a avut 80 de grade, dar din păcate, din cauza scăldatului, apa s-a răcit. iar acum la deschidere a avut la 2 metri 39 de grade", a declarat Csiki Istvan, Centrul turistic Sovata.
Pe lângă distracţie, lacul oferă şi o doză de sănătate. Atât apa sărată şi nămolul de aici sunt benefice pentru tratarea diferitelor afecţiuni. "Ajută la procesul antiinflamator la nivelul articulaţiilor, la nivelul uterului. Apa sărată are un efect antiseptic", spune medicul de familie Norbert Szoboszlai. Un bilet de intrare la ştrand costă 30 de lei pentru adulţi şi 25 de lei pentru copii şi pensionari.