Constructorii au găsit o utilitate pentru lâna de oaie: termoizolează case cu ea
Cabanele de lemn se izolează cel mai bine cu lână de oaie. Conceptul prinde teren şi în România. Specialiştii spun că materialul menţine mai bine căldura într-o casă decât polistirenul. În plus, ajută şi economia locală.
De Redactia Observator la 19.03.2019, 21:47- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Cabanele de lemn se izolează cel mai bine cu lână de oaie. Conceptul prinde teren şi în România. Specialiştii spun că materialul menţine mai bine căldura într-o casă decât polistirenul. În plus, ajută şi economia locală. Oierii au în sfârşit cui să vândă lâna. Un om de afaceri din Bistriţa-Năsăud promovează astfel de case în ţară şi chiar le trimite la export. Lucrează la zeci de cabane izolate cu lână, care vor ajunge. pe bucăţi în Norvegia.
Cantina care se ridică în localitatea bistriţeană Lunca Ilvei este un proiect inovator pentru România. Construcţia de lemn va fi îmbrăcată cu lână de oaie.
"Ea provine de la noi, e din zona Bistriţei, din lână Ţurcană" a spus Daniel Sidor, inginer constructor.
Specialiştii spun că izolaţia termică realizată din lână de oaie nu poluează şi se comportă mai bine decât materialele sintetice.
"O saltea de lână de grosime de 10 centimetri e echivalentul a 20 de centimetri de polistiren. E moale, e foarte uşor de lucru cu izolaţia de lână" a mai spus Daniel Sidor, inginer constructor.
Construcţia de lemn va servi drept cantină pentru angajaţii unei fabrici de cherestea. Aceeaşi fabrică s-a înscris într-un program iniţiat de Ministerul Agriculturii care îşi propune valorificarea lânii, un produs pe care oierii au ajuns să îl ardă pe câmp, din cauza lipsei de cerere.
"Suntem în faza de implementare şi de dezvoltare a pieţei în care să încorporăm în construcţii şi în special în construcţii din lemn acest material extraordinar de valoros, saltele din lână de oaie" a declarat Emil Iugan, proprietarul unei fabrici de cherestea.
Momentan, oierii primesc o subvenţie de un leu pentru fiecare kilogram de lână recoltat. Materia primă ajunge în fabrici, unde este transformată în saltele pentru izolaţii. Dacă în România ideea este încă nouă, în străinătate, lâna este la mare căutare.
O casă de lemn izolată cu lână se vinde cu 50.000 de euro. Este trimisă în străinătate pe bucăţi şi se asambleză la destinaţie.