Tradiții de Lăsata Secului, ultima zi înainte de Postul Paștelui
De Lăsata Secului, românii care ţin post s-au ospătat cât să îşi sature poftele pentru următoarele săptămâni. De luni începe postul Paştelui, cel mai dur din an. Va ţine până pe 28 aprilie, adică şapte săptămâni.
De Redactia Observator la 11.03.2019, 00:44- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
De Lăsata Secului, românii care ţin post s-au ospătat cât să îşi sature poftele pentru următoarele săptămâni. De luni începe postul Paştelui, cel mai dur din an. Va ţine până pe 28 aprilie, adică şapte săptămâni. În ultima zi în care a fost permis festinul, credincioşii s-au ospătat la grătar în aer liber. Lăsata Secului vine şi cu alte tradiţii. Duminică se mănâncă. plăcintă cu brânză. Iar duminică seară, tinerii aprind focuri.
Credincioşii s-au adunat dimineaţă la biserică. Este lăsata secului, ultima zi în care le este permisă mâncarea de dulce.
Cine urmează cu stricteţe regulile bisericii a renunţat la carne de săptămâna trecută. Nu şi la lactate, motiv pentru care plăcinta cu brânză a devenit desertul tradiţional de lăsata secului. Alţii însă renunţă la friptură.de luni.
De sute de ani, lăsata secului este un prijej de petrecere, dans şi mese câmpeneşti.
Iar pentru că ultima zi înainte de post coincide, de obicei, cu venirea primăverii, oamenii au unit două sărbători într-una. În Transilvania, un manechin de paie care simbolizează iarna este ars simbolic.
Focurile se aprind, peste noapte şi în Muntenia, pentru ca spiritele rele să fie alungate înainte de începerea postului.