Legea grațierii a fost modificată. Se graţiază integral pedepsele de până la trei ani
Se graţiază integral pedepsele de până la trei ani, la fel şi cele ale condamnaţilor de peste 70 de ani. Cei care au mai mult 60 de ani se vor bucura şi ei de clemenţă - pedepselor lor vor fi înjumătăţite.
De Redactia Observator la 25.04.2017, 20:13- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
Se graţiază integral pedepsele de până la trei ani, la fel şi cele ale condamnaţilor de peste 70 de ani. Cei care au mai mult 60 de ani se vor bucura şi ei de clemenţă - pedepselor lor vor fi înjumătăţite.
Decizia pilot a CEDO vine după ce judecătorii europeni au deliberat într-un proces deschis de 4 deţinuţi, împotriva statului român pentru supraaglomerarea celulelor, lipsa de igienă, mâncare proastă şi şobolani în celulă.
Completul a decis că situaţia reclamată de cei 4 este, de fapt, una generală în sistemul penitenciar din România şi face câteva recomandări:
- Să fie redusă supraaglomerarea din penitenciare. Acum, gradul de ocupare în închisori, potrivit datelor oficiale, este de peste 140%, CEDO recomandă şi îmunătăţirea condiţiilor din detenţie şi introducerea unor măsuri preventive compensatorii.
- Graţierea pedepselor de până în 3 ani, votată astăzi de senatorii jurişti, e prevăzută în Legea graţierii, aflată la Parlament şi e una din soluţiile Guvernului pentru situaţia din penitenciare, la fel e şi legea recursului compensatoriu. Guvernul mai plănuişete investiţii şi accesare de fonduri europene pentru modernizarea puşcăriilor, dar şi construirea de 2 până la 4 noi închisori.
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a solicitat Guvernului român să îi precizeze dacă consideră că procedura hotărârii pilot este aplicabilă şi oportună în 4 cauze introduse împotriva României, în contextul în care au fost înregistrate pe rolul său mai multe cauze ce vizează condițiile de detenție inadecvate în unităţile de arest preventiv şi penitenciare din România.
Apreciind că nu este oportună aplicarea procedurii hotărârii pilot - raportat pe de o parte la progresele deja înregistrate în îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie, iar pe de altă parte la impactul financiar într-un interval redus de timp pe care executarea unei asemenea hotărâri l-ar avea pentru România - Guvernul României a comunicat această poziţie CEDO, informând totodată că va fi adoptat şi transmis Curţii un plan de acţiune ce confirmă şi detaliază angajamentul său de continuare a progreselor pentru asigurarea de condiţii de detenţie în standarde conforme cu dispoziţiile convenţionale.
Elaborarea planului de acţiune, aflat în etapa de definitivare, este asigurată prin cooperarea inter-instituţională între MJ, MAI, MFP şi MAE.
Cu alte cuvinte, Romania a recunoscut ca are o problema si a promis o reforma pe termen mediu si lung.
Ce este un caz pilot? În ultimii ani, Curtea a dezvoltat o nouă procedură pentru a face faţă numărului masiv de cereri care se referă la probleme similare, aşa-numitele „probleme sistemice".
În acest sens, Curtea a pus în aplicare o procedură care constă în examinarea uneia sau mai multor cereri de acest tip, în timp ce examinarea altor cazuri similare este amânată.
Atunci când pronunţă o hotărâre într-un caz pilot, Curtea solicită guvernului în cauză să îşi armonizeze legislaţia internă cu prevederile Convenţiei şi indică măsurile generale de adoptat în acest sens. Curtea va decide apoi asupra celorlalte cazuri similare.
Cadrul temporal fixat difera de la o hotarare la alta. Se poate ca in termenul fixat de remediere a situatiei CEDO sa suspende cererile similare aflate pe rolul sau sau nu. Difera la o situatie la alta.