Legea nu-i protejează pe copiii dispăruţi
Cazul Iuliei, adolescenta găsită după 4 zile, redeschide o rană nevindecată a societăţii noastre. Legea nu-i protejează pe copiii dispăruţi.
De Redactia Observator la 18.02.2014, 20:01- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Când scăpăm de vortexul polar şi ninsori. Jumătate din ţară, paralizată de zăpezi
Pentru că cei care-i găsesc nu au obligaţia legală de a anunţa autorităţile. Aşa se face că în arhivele poliţiei sunt încă sute de cazuri nerezolvate de zeci de ani. Iar la fiecare trei ore este raportat un caz nou de dispariţie.
Andreea Simona Şimon. A dispărut fără urmă într-o seară de decembrie, în 2005. Ultimile imagini cu ea în viaţă au rămas pe o cameră de supraveghere într-un magazin. La câteva sute de metri de casă.
Părinţii Andreei n-au încetat să spere că le va bate din nou la uşă. Iar cazul Iuliei, olimpica dispărută şi regăsită, le-a dat mai mult curaj. În martie, Andreea împlineşte 18 ani. Jumătate din viaţă a fost parte dintr-o statistică neagră a poliţiei.
În România, legea nu ajută la găsirea copiilor dispăruţi. Nu există, scris negru pe alb, o pedeapsă pentru cei care, dacă găsesc un minor, nu anunţă autorităţile. Dar poţi face puşcărie, dacă nu anunţi că ai găsit un portmoneu pe stradă.
Evidenţele poliţiei sunt arhipline. În baza de urgenţă sunt 360 de copii de soarta cărora nu se mai ştie nimic de ani de zile.