Legenda Fântânii Zmeului din judeţul Mureş
Într-o lume în care totul se rezolvă din câteva click-uri, sunt zone din ţară în care tehnologia nu a înlocuit legendele! În zonele rurale încă se mai spun poveşti despre giganţi şi zmei răzbunători.
De Redactia Observator la 02.03.2019, 16:55Într-o lume în care totul se rezolvă din câteva click-uri, sunt zone din ţară în care tehnologia nu a înlocuit legendele! În zonele rurale încă se mai spun poveşti despre giganţi şi zmei răzbunători. Aşa a rămas vie legenda Fântânii Zmeului din judeţul Mureş. Pentru că localnicii refuză să lase uitate basmele din moşi-strămoşi.
La aproape 4 kilometri distanţă de localitatea Gheja, pe un vârf de deal sălăsluieşte de sute de ani o veche fântână. Se spune că, în urmă cu mii de ani, un zmeu - supărat că a fost alungat de localnici - ar fi furat apa izvorului şi ar fi ascuns-o. Nu ştia, însă, ce va urma.
Viorel Chiorean: De la bunici aşa aflam, că acolo pe dealul ăla, chiuar în vârful dealului, veneau ca nişte gheme de foc aşa. S-su dus sătenii pe urmă să vadă şi zice că acolo din nişte bucăţi de piatră a început să iasă un izvor cu apă foarte bună.
Viorel Chiorean are 82 de ani şi ştie aproape totul despre Fântâna Zmeului.
Viorel Chiorean: Iese apă din deal, practic ar trebui să fie în vale.
Fântâna Zmeului mai are o particularitate.
Viorel Chiorean: Apa nu numai că nu îngheaţă, acum dacă pui mâna, deci are o temperatură constantă 2 grade, doua grade şi jumătate.
O altă legendă spune că doar uriaşii beau din Fântâna Zmeului. Ea a devenit accesibilă oamenilor abia după ce creaturile gigantice au dispărut din zonă. Interesant este că, şi în ziua de azi, apa din fântână este potabilă, numai că nu oricine se încumetă să urce dealul şi să bea din ea.